За перший квартал нинішнього року в комунальних закладах і установах Глобинської ОТГ, що на Полтавщині, споживання природного газу й електроенергії порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилося відповідно на 11 і на 3 відсотки. Згаданих показників, на думку фахівців, вдалося досягти завдяки впровадженню в громаді ефективної системи енергомоніторингу.

Йдеться про щоденне (!) відстеження обсягів спожитих енергоносіїв. Усе те дало змогу з 1 лютого налагодити щотижневий контроль за їхніми витратами на всіх комунальних об’єктах, де використовують перелічені вище джерела тепла та світла. Щопонеділка відповідальна за такий облік особа, котра є в кожному закладі чи установі, надсилає на електронну адресу енергоменеджера об’єднаної територіальної громади таблиці зі щоденними розрахунками використання енергоресурсів за попередній тиждень.

На підставі такого постійного моніторингу фахівці встановлюють найбільші розходження в балансі, вказують на необхідність виявлення причин перевитрат і якнайшвидшого їх усунення. При цьому звіти про використання енергоресурсів є цілком прозорими, вони публікуються у відкритому доступі та, зрештою, засвідчують скорочення витрат у більшості комунальних закладів. А загалом економія бюджетних коштів на їхнє опалення й освітлення в Глобинській ОТГ за перші три місяці нинішнього року сягнула 394,2 тис. грн.