Фото з wikipedia.org.

У Бердянську розробляють амбітні плани — курорт хоче приймати відпочивальників цілий рік. Деякі санаторії уже працюють за таким графіком. Адже в місті на Азові є власні лікувальні грязі, мінеральна вода, гарна оздоровча база. А ще тут спокійно, мирно, затишно. Про принади курорту розповіли столичним журналістам міський голова Володимир Чепурний та інші посадовці.

Як зазначила начальник відділу розвитку курорту і туризму Бердянська Вікторія Міщенко, місто розташоване в зоні так званого ультрафіолетового комфорту. Тут сухий клімат, проте завдяки постійним морським бризам не відчувається спека. Загалом сонячних днів 179 на рік, а вода Азовського моря містить 92 хімічні елементи. Сама ж берегова лінія становить 45 кілометрів. Тож у Бердянськ залюбки їдуть і дорослі, і батьки з дітками.

Утім, не лише цим приваблює місто на Азові. Як з’ясувалося, дедалі частіше приїздять, щоб поправити здоров’я, бо головний козир Бердянська — це грязі. Їхні лікувальні властивості розпізнали ще на початку XIX століття. Тоді місцеві рибалки, щоб дістатися моря, щоразу проходили через лиман, вимазуючись при цьому гряззю. І місцеві почали помічати, що ті не страждали ні на ревматизм, ні на радикуліт. Після вивчення бердянських мулових грязей учені дійшли висновку, що за своєю силою вони не поступаються грязям Мертвого моря, а в їхній структурі фактично представлена вся таблиця Менделєєва.

Цікаво й те, що головним творцем лікувальних грязей називають комара-дзвінця: це його личинки сприяють регенерації грязей місцевих лиманів. Тож не дивно, що цьому трудівникові навіть поставили пам’ятник. Загалом бердянці цінують те, що дає їм природа. Ще одним пам’ятником, біля якого так люблять фотографуватися туристи, вони увічнили свого годувальника — бичка. Саме ця маленька азовська рибка, як стверджують місцеві, у тяжкі роки Голодомору, під час війн та в післявоєнний період рятувала їх від смерті. У місті також можна побачити пам’ятники хлопчику-рибалці (на знімку), сантехніку і навіть велетенську бронзову жабу — символ людської жадібності. Одне слово, люблять бердянці покреативити.

А якщо серйозно, каже міський голова Бердянська Володимир Чепурний, щоб привабити відпочивальників, моря, сонця і розваг недостатньо. Тому тут працюють над тим, щоб місто було безпечним і комфортним. Для цього була розроблена ціла програма, на всіх людних місцях установлено камери спостереження. Неабияку увагу приділяють і розбудові інфраструктури, у пріоритеті, звісно ж, — дороги. Сприяє такому розвитку міста і те, що Верховна Рада своєю постановою надала Бердянську статус курорту державного значення. Міський голова також розповів про плани забрати в комунальну власність місцевий аеропорт. Після його відновлення, впевнений чиновник, Бердянськ зміг би приймати значно більше туристів, зокрема із сусідніх країн. Нині дуже тісно співпрацюють у цьому плані з поляками. Намагаються всіляко налагодити зв’язки з містами-побратимами, що також сприятиме туризму. Працюють у міськраді й над поповненням скарбниці, адже не секрет, що чимало зароблених у сезон коштів залишаються в тіні, оминаючи місцевий бюджет.

Тож Бердянськ уже 1 червня буде готовий прийняти відпочивальників.