Це майже на 10,6 тисячі менше, ніж за відповідний період минулого року. З них комітетами Верховної Ради України та Спеціальною контрольною комісією Верховної Ради з питань приватизації опрацьовано 2,1 тисячі листів, депутатськими фракціями (депутатськими групами) у Верховній Раді України розглянуто 982 пропозиції, заяви і скарги громадян.

До керівництва парламенту звернулися 391 особа, з них до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія — 121 особа. Структурними підрозділами апарату Верховної Ради України розглянуто майже 15 тисяч звернень громадян. Із загальної кількості пропозицій, заяв і скарг громадян, що надійшли на адресу Верховної Ради України впродовж звітного періоду, 984 — колективні, які підписали 24,8 тисячі осіб.

Відповідно до інформації, наданої секретаріатами депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, впродовж звітного періоду до народних депутатів України восьмого скликання, їхніх помічників-консультантів у виборчих округах звернулися 214074 виборці, розглянуто 41165 письмових звернень, проведено 9550 особистих прийомів та 10193 зустрічі з виборцями.

У розрізі регіонів найбільше звернень надійшло з Полтавської, Київської та Харківської областей. Серед авторів звернень найбільше пенсіонерів — 4,9 тисячі, безробітних — 2 тисячі і працівників бюджетної сфери — 429. Серед громадян, котрі звернулися по захист і допомогу до Верховної Ради, — майже 2,5 тисячі осіб з інвалідністю I—III груп, 853 ветерани праці, 605 дітей війни, 474 учасники бойових дій, 462 учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, 396 осіб з інвалідністю внаслідок війни.

4,9 тисячі звернень стосується соціального захисту населення. Майже кожне четверте з них — це скарги на недостатній розмір пенсій, диспропорцію в пенсійному забезпеченні, прохання щодо сприяння у виплаті пенсій, проведенні індексації, справедливому перерахунку та підвищенні. Окрім того, людей турбують дотримання законності та охорони правопорядку, реалізація прав і свобод громадян, запобігання дискримінації. Надійшли також скарги на дії працівників правоохоронних органів, на судові рішення та вироки, тяганину в судах та дії суддів.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.