Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов.

Олександр Вілкул, Олег Ляшко, Віктор Бондар, Ярослав Москаленко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Погоджувальна рада

Голова Верховної Ради Андрій Парубій на початку погоджувальної ради відзначив, що президентські вибори відбулися прозоро та демократично, що є великим досягненням для України як європейської держави.

«Дані екзит-полів свідчать, що новообраним Президентом України буде Володимир Зеленський, і я поважаю волю громадян та хочу привітати Володимира Олександровича з обранням на цю посаду та побажати йому мудрості, твердості на тому шляху, яким іде Українська держава. Також хочу подякувати Петру Порошенку за те, що він продемонстрував найвищий рівень політичної культури, подякувати за всі етапи нашої співпраці, хоча, зрозуміло, нам ще доведеться співпрацювати по тих законах, які стоять на порядку денному Верховної Ради», — зазначив Андрій Парубій та підкреслив, що незважаючи на вибори, парламент повинен продовжити роботу над питаннями порядку денного, зокрема, над законопроектом про забезпечення функціонування української мови як державної.

На думку Андрія Парубія, досвід свідчить, що до четверга парламент має впоратися із розглядом трьохсот поправок, які залишилися. Відтак він закликав голову Комітету з питань культури і духовності Миколу Княжицького після завершення розгляду поправок зібрати комітет, проаналізувати законопроект з усіма поправками і запропонувати Верховній Раді, до яких поправок потрібно повернутися та які потрібно викласти в іншій редакції.

«Під час обговорення ми знайшли багато компромісів та багато спільних позицій, які можуть нас об’єднати», — сказав А. Парубій та закликав, щоб ухвалення мовного законопроекту відбулося дуже публічно. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що так само, як колись у Чистий четвер було ухвалено закон про декомунізацію, так і тепер буде прийнято закон про мову.

На порядку денному — питання безпеки та реформа парламенту

Крім того, поки тривав розгляд мовного законопроекту, накопичилися питання, які потребують негайного вирішення, зокрема, у сфері безпеки і оборони. Зокрема, парламент має внести зміни до закону про розмінування, а також постанову щодо проведення наступної весни в Україні Парламентської асамблеї НАТО. «Це була велика перемога української делегації, адже вперше ця асамблея проходитиме в Україні», — сказав А. Парубій.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій пропонує в четвер розглянути блок законопроектів щодо реформування парламенту: про Тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, про кількість парламентських комітетів, про розподіл комітетів за методом Д’Ондта та про скасування недоторканності народних депутатів.

В ході виступів від фракцій Олександр Вілкул («Опозиційний блок») заявив, що під час президентських виборів український народ дав свою оцінку тому, що відбувалося в країні упродовж останніх п’яти років. «75 відсотків громадян хочуть миру, а не війни», — сказав він та закликав замість мовного законопроекту, який «розколює країну», перейти до важливіших питань, на розгляд яких чекають люди, зокрема, в частині зміни виборчого законодавства.

Андрій Парубій, реагуючи на цю заяву Вілкула, зазначив, що мовний законопроект не розколює суспільство, бо більшість українців підтримують статус української мови як єдиної державної.

Про підтримку мовного законопроекту заявив і лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, який закликав Олександра Вілкула не розколювати країну по мовному питанні, бо ніхто нікому не заважає говорити тією мовою, якою він хоче.

Стосовно підсумків президентських виборів, то, на думку О. Ляшка, «українці не просто поставили вирок системі влади Порошенка — вони продемонстрували прагнення до закінчення нарешті епохи жадібності і бідності». Він висловив вимогу про відставку голови «Нафтогазу» Коболєва та приведення цін на газ та тарифів у відповідність з економічними реаліями.

Керівник депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар зазначив, що підсумки президентських виборів засвідчили розгром усієї нинішньої політичної еліти.

На думку Ярослава Москаленко (ДГ «Воля народу»), підсумки президентських виборів — це результат діяльності всіх політиків протягом 27 років. «Звичайно, різкий старт реформ у соціально-економічній сфері вплинув на вибір людей. Народ втомився і він чекає, що через тиждень після обрання Зеленського тарифи впадуть, а зарплати зростуть. А такого не буде, бо це точно не залежить ні від Зеленського, ні від Порошенка», — сказав він.

Забезпечити незмінність курсу на ЄС та НАТО

Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов підкреслив, що за п’ять років президентства Петра Порошенка українська влада забезпечила демократію у державі, про що свідчить проведення чесних і прозорих президентських виборів. Також він наголосив, що за цей час було побудовано найсильнішу в історії нашої незалежності армію, яка є однією із найсильніших на континенті та вже розглядається НАТО як незамінний союзник у Європі.

Перед новим Президентом стоїть велика відповідальність за країну, а серед основних завдань — повернення окупованих територій та захист України від російської збройної агресії, вважає керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.

Він звернув увагу, що сфера відповідальності Президента, а це — безпека, армія, захист прав і свобод, зовнішня політика, чітко прописана в Конституції, тому він зобов’язаний дотримуватися Основного Закону, зокрема, в частині курсу України до ЄС та НАТО. У зв’язку з цим М. Бурбак застеріг від найменших спроб розвернути державу в інший бік, бо ті, хто намагався це зробити, тепер переховуються за межами України.

Він також нагадав, що восени відбудуться парламентські вибори, від яких залежатиме якість нової парламентської більшості та новий уряд.

Голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк заперечив тезу, що вибори розкололи суспільство, бо насправді всі люди хочуть одного: добробуту і справедливості. «В країні сталася неймовірна річ, яка ще не траплялася жодного разу в новітній історії Української держави: в межах закону відбулася виборча революція.

Дати можливість продемонструвати політичну волю до боротьби з корупцією

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила думку, що настав час завершити політичну війну та взятися за відновлення і розвиток країни. Цьому, на її думку, має слугувати невідкладне формування парламентом нового складу уряду. «Чи треба терпіти існуючий уряд ще півроку? Це буде та сама політика приниження людей, лобізму, корупції, несправедливості. Треба дати новому керівнику держави можливість здійснювати повноваження за абсолютно новою концепцією змін», — сказала вона та закликала колег по парламенту дати новому Президенту можливість негайно змінити Генпрокурора, Голову Служби безпеки України та міністра оборони, щоб чітко побачити, чи має він політичну волю притягнути тих корупціонерів до кримінальної відповідальності.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко подякувала Президенту Порошенку за те, що він, усвідомлюючи можливі ризики, які можуть відкритися перед країною, наполіг на закріпленні в Конституції курсу на ЄС та НАТО та за підтримку важливих реформ, які були необхідні для отримання безвізу та укладання Угоди про асоціацію з ЄС. Стосовно майбутнього, то І. Геращенко зауважила, що президентська політична сила також добре вміє працювати в опозиції. «Це ми довели у 2002—2004 і 2010—2014 роках, коли не дали попередній владі змінити курс України. І зараз ми не дамо жодного шансу будь-яким незаконним спробам зупинити нашу євроінтеграцію», — сказала вона.

Повернути повноваження глави держави у конституційне русло

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, звернувши увагу, що є 89 законів, якими Президенту надано неконституційні повноваження, наголосила, що парламент має унікальну можливість ухвалити законопроект про Президента, який не обмежуватиме владу Президента, тому що ця влада визначена Конституцією, але закон, який поверне гаранта Конституції в русло самої Конституції.

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко висловила думку, що парламент повинен зіграти ключову роль у місячний період спокійної передачі повноважень від одного Президента до іншого. Також вона зазначила, що чинний глава держави підтримує ухвалення мовного законопроекту, закликає підтримати запропоновані головою парламенту Андрієм Парубієм і головою місії Європарламенту з реформування Верховної Ради Петом Коксом реформи, які спрямовані на укріплення ролі парламенту та завершити внесення змін до Конституції в частині перейменування Дніпропетровської області на Січеславську і Кіровоградської області на Кропивницьку.

Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів висловив вдячність українським воїнам, які продовжують захищати Україну від агресора і які забезпечили проведення мирних та демократичних виборів. «Вільні вибори у більшості українських мирних міст — це, мабуть, одна з найголовніших заслуг парламенту, уряду і Президента», — сказав він та підкреслив, що вільного вибору могло й не бути, якби у 2014 році добровольці, армія і весь український народ не стали на захист країни.

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький наголосив, що за останні п’ять років за підтримки Президента Порошенка вдалося ухвалити важливі закони, які дозволили відродити український кінематограф, започаткувати роботу Українського інституту книги, створити Український культурний фонд. «Виклик, який стоїть перед нами на цьому тижні — вкрай серйозний і відповідальний. Ми маємо ухвалити закон про мову і, як ви знаєте, Президент Порошенко сказав, що підтримає цей законопроект.

Насамкінець Андрій Парубій закликав парламентаріїв до ефективної роботи, щоб вдалося ухвалити і мовний законопроект, і розглянути решту запланованих питань.