Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.

Національний банк обурений рішенням Печерського районного суду Києва, у якому йдеться про розірвання договору особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування «ПриватБанку», отриманими до входження держави в капітал. Про це інформує прес-служба регулятора.

У Нацбанку нагадують, що 2015 року Ігор Коломойський, який на той момент був співвласником банку, уклав з НБУ договори особистої поруки про погашення п’яти кредитів рефінансування «ПриватБанку», отриманих за період 2008—2014 рр. Фактично він узяв на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості банку перед НБУ, яка на сьогодні становить 9,2 млрд грн.

«Ігор Коломойський продемонстрував небажання виконувати взяті на себе зобов’язання добровільно, незважаючи на важкі наслідки, які українська держава змушена понести внаслідок його дій. Задля уникнення солідарної відповідальності у вересні 2017 року він звернувся до суду з вимогою розірвати зазначені договори поруки. Сьогоднішнє судове рішення на користь Ігоря Коломойського не набрало законної сили і, безумовно, буде оскаржене в апеляційному порядку», — прокоментував начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Національний банк занепокоєний результатами розгляду судових справ у судах першої інстанції, адже це вже третє рішення, ухвалене судом не на користь держави за останні три дні.

«Чергове рішення суду створює правову невизначеність, а отже, і потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні у майбутньому», — додав Віктор Григорчук.

Нагадаємо, 2018 року Національний банк подав чотири позови до українських судів та один позов до Cуду першої інстанції в Женеві у Швейцарії проти Ігоря Коломойського задля погашення кредитів рефінансування «ПриватБанку». 19 березня 2019-го Верховний Суд України задовольнив касаційні скарги Національного банку та зобов’язав Господарський суд Дніпропетровської області розглянути зазначені позови. Національний банк і надалі вживатиме правових заходів, необхідних для відшкодування Ігорем Коломойським цих коштів.

Наша довідка

18 грудня 2016 року на засіданні уряду було оголошено, що ПАТ «ПриватБанк» переходить у стовідсоткову державну власність. Тодішня глава НБУ Валерія Гонтарева причиною націоналізації банку назвала те, що його акціонери не виконали програму докапіталізації.

Простою мовою це означає, що у «ПриватБанку» не вистачало резервних грошей. Банк видав певним компаніям сумнівні кредити, суму яких експерти оцінили у 130—140 мільярдів гривень. Були підозри, що в такий спосіб з банку виводили капітали. Після націоналізації «Привату», аби не допустити банкрутства, його було докапіталізовано з бюджету країни на суму 155 млрд гривень.