У столиці Німеччини в рамках оновлення одного з найзнаковіших берлінських визначних місць — Трептов-парку — запускається реконструкція меморіалу радянським воїнам, котрі загинули під час Другої світової війни.

За повідомленням газети Berliner Morgenpost, концепцію відновлювальних робіт, відповідно до вимог збереження історичної спадщини, розробив департамент сенату з розвитку міста та житлового будівництва. При цьому чиновники подбали, щоб меморіал був доступний для відвідувачів навіть під час реконструкції.

Меморіал у Трептов-парку — найбільший за межами колишнього СРСР. Тут знайшли вічний спочинок майже сім тисяч радянських воїнів, котрі загинули під час визволення Берліна. Під час його спорудження, у 1949 році, використано граніт з гітлерівської рейхсканцелярії.

У складі комплексу — 12-метрова статуя воїна-визволителя, меморіальне поле з братськими могилами, триметрова скульптура скорботної Батьківщини-матері та саркофагами, прикрашеними барельєфами, а також монумент солдата, який схилив коліно перед прапором.

70-тонна скульптура воїна-визволителя була відреставрована ще в 2003 році, решта — в 2011-му. Нині оновлюватимуться усі зони меморіалу. Вони будуть якомога більше адаптовані для людей з обмеженими можливостями, обладнані пандусами, а плити з написами викладуть яскравішим темно-сірим гранітом. Крім того, упорядковуються сходи, доріжки, газони, зазнають змін іригаційна та каналізаційна системи.

Усі заходи з реконструкції меморіалу фінансуються з бюджету міністерства культури ФРН. На оновлення спрямовано вісім мільйонів євро.

Берлін.

Фото: uk.wikipedia.org