Деталі реєстрації, зупинення та розблокування податкових накладних, особливості погашення податкового боргу, контроль за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів — питання, що розглядали учасники чергового засідання Громадської ради при Головному управлінні ДФС у Тернопільській області.

Начальник управління моніторингу доходів та обліково-звітних систем Наталя Волошинович ознайомила членів Громадської ради зі станом реєстрації податкових накладних, їхнім розблокуванням та зупиненням. «Нині в Єдиному реєстрі нараховується 595 податкових накладних, виданих платниками області та виписаних на платників області зі статусом «реєстрацію зупинено», — констатувала вона. Заявлена сума податку на додану вартість у цих накладних становить 14,7 млн гривень. Щодо призупинених податкових накладних, у яких підприємства області виступають продавцем, то їх є 194 на суму ПДВ 6,4 млн гривень.

Наталя Волошинович зазначила, що створений фіскальною службою ефективний механізм оскарження помилково заблокованих накладних значно спрощує процедуру реєстрації.

Про деталі сплати податкового боргу інформував начальник управління погашення боргу Михайло Манастирський. «Упродовж січня-березня 2019 року 329 юридичних осіб, які допустили податковий борг на початок року, скоротили його на 61,7 млн гривень. Зокрема, 235 суб’єктів господарювання виплатили 52,7 млн грн податкової заборгованості», — констатував він. За рахунок погашення податкового боргу в першому кварталі цього року до зведеного бюджету надійшло 11,2 млн грн, що на 2,9 млн грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому державний бюджет отримав 6,8 млн грн, а це плюс 1,7 млн грн до минулого року. «Таких результатів вдалося досягти завдяки комплексу вжитих заходів задля скорочення податкового боргу», — підсумував Михайло Манастирський.

Начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Роман Савка розповів про порядок здійснення суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами в правовому полі. Він наголосив, що відповідно до ст. 15 Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного, плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

«Видають такий документ терміном на один рік з обов’язковою реєстрацією у фіскальних органах, а в сільській місцевості — і в органах місцевого самоврядування за місцем торгівлі суб’єкта господарювання», — деталізував Роман Савка. Підставою для отримання ліцензії є заява суб’єкта господарювання.