Фото надано автором.

Цьогоріч Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу в твоїх руках» відбулася на Світловодщині Кіровоградської області досить незвично — у ґрунт були висаджені жолуді, з яких у майбутньому проростуть маленькі дубки (на знімку). Також учасники акції посадили декоративні рослини в так звані шкілки. Акцію проводять на ДП «Світловодський лісгосп» 12 років поспіль. Щоразу це справжнє свято приєднання до благородної справи — примноження природного багатства.

«Ми завжди показували, як правильно садити ліс, розповідали, як за ним доглядати, але ніколи не відкривали таємницю, де беремо садивний матеріал, — розповів директор ДП «Світловодський лісгосп» Олександр Ісаєв. — Тепер учасники акції дізнаються, як ми збираємо та зберігаємо насіннєвий матеріал, як вирощуємо саджанці майбутніх дерев. Наше завдання на сьогодні — висадити 700 кг жолудя дуба. З нього плануємо в майбутньому отримати приблизно 100 тисяч саджанців».

Садили жолуді жваво та весело. Інструкторами для учасників акції стали представники лісової охорони. Вони показували, на яку глибину висаджується садивний матеріал, якою має бути густота посіву. Школярі корпусу № 1 Ліцею «Надія», учасники шкільного лісництва «Лісовичок», працівники райдержадміністрації та райради, депутати із задоволенням докладали своїх зусиль, щоб виконати роботу швидко та якісно.

Насіння дуба готували до посіву за спеціальною технологією. Минулої осені жолуді зібрали, відібрали якісне насіння за допомогою замочування у воді для кращого пророщування, провели стратифікацію (передпосівна підготовка насіння з метою прискорення проростання), весною вибрали жолуді і просіяли на решетах, щоб очистити від домішок. Коли жолуді проклюнулися, їх висадили у відкритий ґрунт. Там сіянці ростимуть упродовж двох років, і лише на третій рік маленькі дубочки висадять на постійне місце. Тож у майбутньому на Світловодщині з’являться нові дубові ліси.

Загалом, щоб забезпечити лісове господарство садивним матеріалом на п’ять майбутніх років, у чотирьох розсадниках лісгоспу висіяли майже три тонни насіння.

«Щорічну вирубку ми проводимо на площі в межах 20 га. Цьогорічного садивного матеріалу дуба нам вистачить, щоб протягом п’яти років висаджувати ліс на зрубах, — зазначив Олександр Ісаєв.

ДП «Світловодський лісгосп» активно співпрацює з чотирма шкільними лісництвами, які діють на території району. Є надія, що їхні вихованці після закінчення школи вступлять до вишів, здобудуть відповідну професію та повернуться працювати у рідне лісове господарство.

«Майбутнє лісу у твоїх руках» — добра справа, що об’єднує покоління людей, які прагнуть зробити світ кращим. Спільна посадка лісу — дуже важлива акція, особливо для дітей. Якщо людина посадила дерево, вона ніколи вже його не зламає.