Вечірнє засідання 23 квітня

На початку засідання головуючий надав слово для виступу від фракцій «Блоку Петра Порошенка» та «Народний фронт» народному депутату Максиму Бурбаку. Він поінформував, що Чернівецький окружний адміністративний суд визнав незаконним рішення Чернівецької міськради про дострокову відставку міського голови Олексія Каспрука. Водночас парламентарій не виключив, що під час нової сесії міськради знову буде спроба усунути Каспрука з посади. М. Бурбак звернувся до правоохоронних органів та Державної аудиторської служби з вимогою провести перевірку діяльності Чернівецької міської влади за період з липня 2018 року по сьогодні. А Верховну Раду закликав якнайшвидше прийняти постанову про перевибори Чернівецької міськради, а також решту постанов про перевибори у ще понад 180 місцевих радах по Україні.

Народні обранці продовжили розгляд у другому читанні законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної (№ 5670-д) із 1920-ї правки до останнього, дев’ятого розділу. Найбільше поправок надійшло від депутатів із фракції Опоблоку, котрі наполягали на розгляді майже кожної. Зокрема, автор численних поправок народний депутат Василь Німченко пропонував виключити із законопроекту положення, згідно з яким мовою загальної середньої освіти має бути виключно державна, українська мова. Він зацитував статтю 21 Конституції України, яка передбачає можливість для дітей і обов’язок для держави отримання освіти мовою національних меншин в місцях їх проживання: «Особам, які належать до корінних народів України, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти, для здобуття дошкільної і загальної середньої освіти поряд з державною мовою мовою відповідного корінного народу України. Це право реалізується шляхом створення, відповідно до законодавства, окремих класів, груп з навчанням мовою корінного народу України поряд з державною мовою і не поширюється на класи і групи з навчанням державною мовою». Однак голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький пояснив, що комітет відхилив цю поправку, оскільки застосування інших мов в середній освіті вже врегульовано Законом «Про освіту».

Народний депутат Олена Бойко, повертаючись до дискусії стосовно створення нового центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом — Національної комісії стандартів державної мови, акцентувала увагу на тому, що відповідно до Закону

«Про освіту» ці функції визначено Міністерству освіти і науки — зокрема, і стандартизація, і моніторинг, і визначення якості освіти. В Україні також діють Національний інститут української мови, який здатен проводити стандартизацію української мови, Український центр оцінювання якості знань, який має певну ресурсну базу. Парламентарій закликала профільний комітет на завершальному засіданні, коли узгоджуватимуть остаточний варіант законопроекту про державну мову, ще раз переглянути повноваження новостворюваного органу, щоб не було дублювання.

Чимало зауважень у депутатів було і щодо норми законопроекту, згідно з якою всі державні службовці, депутати та посадовці повинні володіти державною мовою. Лунали заперечення щодо запровадження обов’язкової атестації з української мови для цієї категорії осіб. Однак М. Княжицький пояснив, що іспити з української мови складатимуть лише ті кандидати на високі посади, котрі не вивчали українську в школі. Парламент зупинився на розгляді 1975-ї правки.

Наприкінці засідання Голова Верховної Ради наголосив на необхідності мобілізації у четвер, 25 квітня, усіх народних депутатів, щоб такий важливий законопроект, яким є Закон про функціонування української мови, було схвалено в цілому.