Про соціальне забезпечення учасників Чорнобильської катастрофи говорили під час круглого столу ліквідатори аварії на ЧАЕС та керівництво області — перші заступники голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк та голови Рівненської ОДА Віталій Ундір. До зустрічі долучилися керівники галузевих структурних підрозділів та Головного управління Пенсійного фонду України в області, котрі опікуються питаннями соціального захисту, медичного та пенсійного забезпечення громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих ліквідаторів та жертв Чорнобильської катастрофи.

Керівник громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Георгій Хиля подякував обласній владі та соцзахисту населення за розуміння й підтримку всіх постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС. Водночас він наголосив на основних проблемах, з якими стикаються ветерани-ліквідатори:

«Чорнобильці часто скаржаться на перевізників, особливо в місті Рівному, які відмовляють у пільговому перевезенні. Також ми просимо осучаснити систему нарахування пенсій та збільшити виплати учасникам ліквідації», — сказав Георгій Хиля. Крім того, він наголосив, що постраждалі внаслідок катастрофи проти монетизації пільг, які стосуються безплатних путівок, лікування, проїзду тощо.

Щодо перевізників, то тут відреагував присутній на зустрічі начальник управління інфраструктури та промисловості Рівненської ОДА Федір Мисюра. Він повідомив, що навіть за відсутності відшкодування на перевезення від місцевих органів влади є домовленість з перевізниками про безплатний проїзд чорнобильців-ліквідаторів І категорії. У разі відмови водія у перевезенні цієї категорії пільговиків Федір Мисюра закликав звертатися до управління чи до нього особисто.

Голова Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля по місту Рівне і Рівненській області Віктор Ольховик відзначив якісне і професійне надання медичних послуг фахівцями комунального закладу «Рівненський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення». До речі, це єдиний у Західному регіоні України такий спецзаклад — тільки торік тут отримали медичні послуги 150 тисяч чорнобильців.

Віктор Ольховик попросив збільшити фінансування в частині забезпечення чорнобильців ліками, що видаються за рецептами лікарів, та відновити повноцінне фінансування санаторно-курортного лікування.

Керівники профільних структур поінформували про виконання обласних програм соціального захисту, медичного та пенсійного забезпечення ліквідаторів аварії на ЧАЕС та постраждалих.

Директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олексій Шамак повідомив, що на Рівненщині торік для забезпечення соціальних гарантій громадянам області, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, використано понад 268 мільйонів гривень, що на 12 мільйонів більше, ніж у 2017-му, а в першому кварталі цього року ця цифра становить понад 53 мільйони.

Перший заступник голови облради Сергій Свисталюк наголосив, що обласна рада долучається до розв’язання проблем ветеранів-ліквідаторів, виділяючи кошти з обласного бюджету на фінансування різних заходів, і обов’язково в межах можливостей сприятиме вирішенню питань, які були озвучені на зустрічі.

Обговоривши найболючіші питання, учасники круглого столу вирішили підготувати на наступну сесію обласної ради звернення до Кабінету Міністрів та Верховної Ради України щодо врегулювання соціальних норм та осучаснення нарахування пенсій для ліквідаторів і постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС.

Довідково

Унаслідок аварії на ЧАЕС постраждало п’ять північних районів Рівненщини. В області на сьогодні проживають майже 330 тисяч осіб (серед них 98 тисяч дітей), які постраждали від цієї аварії, в тому числі 3784 ліквідатори Чорнобильської аварії.

Фото: rv.gov.ua