Фото: president.gov.ua

Україна відреагувала на те, що президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Президент Петро Порошенко виступив із заявою про те, що дії Росії — це чергове безпрецедентне втручання у внутрішні справи незалежної держави, брутальне порушення суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України й повне попрання своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей.

«Кремль свідомо та цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, що забороняє окупаційній владі змінювати громадянство жителів окупованих територій, — йдеться у заяві глави нашої держави.— Російська Федерація знову перетнула червоні лінії та відверто і нахабно торпедує мирний процес на Донбасі». За словами П. Порошенка, мета Росії — обнулити Мінські домовленості, де чітко прописані її зобов’язання: припинити обстріли, вивести свої війська і озброєння, звільнити українських заручників, повернути Україні контроль над її державним кордоном. Водночас Президент закликав міжнародних партнерів не допустити найгіршого сценарію і жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій. 

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов указ про спрощений порядок отримання російського громадянства назвав «нічим іншим, як свідомою ескалацією агресії проти нашої держави та тиском на керівництво України». На його думку, в такий спосіб Путін створює правові умови для офіційного застосування збройних сил проти України нібито для захисту своїх громадян. Каже, що відповідь на це може бути тільки одна — зміцнення нашого оборонного потенціалу та відповідна міжнародна реакція на злочинні дії Кремля

Із заявою виступили й представники команди майбутнього очільника країни Володимира Зеленського. «Російська Федерація визнала свою відповідальність у якості держави-окупанта, — йдеться у повідомленні, розісланому ЗМІ. — Ці дії є ще одним наочним підтвердженням для світової спільноти справжньої ролі Росії як держави-агресора, що веде проти України війну. На жаль, цей указ не наближає нас до вирішення основної мети — припинення вогню». Однак у штабі «ЗЕ! Команди» кажуть, що Україна робитиме все, аби захистити, надати належну допомогу та забезпечити права своїх громадян, котрі вимушено перебувають на окупованих територіях. І наголошують на тому, що нам необхідна підтримка міжнародної спільноти. «Одним з пріоритетів Президента Володимира Зеленського стане вирішення нагальних життєвих проблем переселенців, розширення можливостей для підтримки зв’язків з громадянами України на окупованих територіях та комплекс заходів задля припинення війни і деокупації наших територій», — наголошують у команді наступного очільника нашої країни

Натомість директор Департаменту інформації та друку РФ Марія Захарова на своїй сторінці у Фейсбуку стверджує, що Росія змушена була піти на такий крок для того, щоб стримати в намірах майбутнього Президента Володимира Зеленського. Мовляв, той заявляв, що виступить проти надання Донбасу особливого статусу, і наголосив, що не підпише закону про амністію бойовикам Донбасу. Також Росію насторожило, що головною зброєю з повернення Донбасу В. Зеленський бачить інформаційну війну.

Світова спільнота відреагувала на ситуацію досить швидко.