«Російська незаконна окупація Криму та міста Севастополя і триваюче втручання в Україні є незаконними відповідно до міжнародного права. Україна обрала євроатлантичне майбутнє. Росія має поважати суверенне рішення України, її незалежність та територіальну цілісність… Доки цього не станеться, і мови не може бути про повернення до нормальних відносин з Росією», — заявив британський депутат, державний міністр з питань Європи та Америки Алан Дункан, виступаючи в середу під час дебатів щодо російської анексії Криму в британському парламенті. Відео виступу депутата на своїй сторінці у Фейсбуці розмістило Посольство України у Великій Британії.

Дункан висловив сподівання: ці дебати «засвідчать, що в Палаті громад парламенту Великої Британії панує одноголосна підтримка України щодо незаконної окупації частини її території і агресивних дій Російської Федерації». Він запевнив, що країна й надалі сприятиме зміцненню рішучості міжнародної підтримки в потужному протистоянні російській поведінці й триматиме на порядку денному кримське питання.

Цікаво, що того саме дня про окупацію Криму говорили і в парламенті Латвії. Як повідомила перший секретар Посольства України в Латвійській Республіці Аліса Подоляк, «Комітет у закордонних справах Сейму Латвії ухвалив важливу для України заяву про визнання геноцидом депортацій кримських татар і засудження триваючої окупації Криму, а перед цим відбулася як завжди тепла і змістовна зустріч зі спікером парламенту Інарою Мурнієце».

Але найбільш символічним заходом цього дня, за словами української дипломатки, стала ініціатива з висадження лип кримських у ризькому парку Кровальда біля пам’ятника Тарасу Шевченку. «Ця акція символізує перемогу життя над терором, творення над руйнуванням і боротьбу за життя. Кримська липа була оголошена Деревом року в Латвії на знак солідарності з Україною та кримськими татарами, і разом з товариством дендрологічного товариства у нас виникла ідея подарувати Ризі це нетипове для північної країни дерево, природним середовищем якого є український Крим, — написала у Фейсбуці Аліса Подоляк. — Символічно, що три дерева, як і корінні народи Криму, зростатимуть і міцнітимуть поруч, переплітаючись корінням і об’єднуючись в один міцний стовбур». Вона подякувала всім учасникам акції, і особливо віце-спікеру Сейму Дагмарі Бейтнере-Ле Галла, голові Меджлісу Рефату Чубарову і послу Олександру Міщенку (на знімку) за підтримку ідеї.

День завершився відкриттям виставки «Доросле кримське дитинство» в Музеї окупації Латвії і флешмобом на центральній площі Риги біля Пам’ятника Свободи.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Аліси ПОДОЛЯК.