Державне інформаційне агентство «Анадолу» попросило висловити свою точку зору на це завідувача кафедри міжнародних відносин Університету «Уфук» в Анкарі професора Сенджера Імера. На його думку, подібна загроза є самострілом американської адміністрації, бо насамперед це вдарить по економічних інтересах США. «Туреччина, як відомо, планувала придбати 100 літаків F-35. А це 13—15 мільярдів доларів. Якщо в їх поставках буде відмовлено, то проблеми виникнуть не в Анкари, бо збитків зазнає Вашингтон. Потребу в літаках п’ятого покоління Анкара може задовольнити, закупивши їх в інших виробників, а поки ЗРК C-400, що надійдуть на озброєння Туреччини, зможуть забезпечити захист турецького повітряного простору від будь-якого вторгнення», — пояснив професор.

У турецькій пресі з’явилися й інші коментарі з цього питання. Один з експертів стверджує, що «у Берліні також планували закупити 100 літаків F-35, однак військові фахівці закликали владу не робити цього. Чому? На їхню компетентну думку, F-35 не відповідають необхідним параметрам. Так, ці літаки можуть перебувати в повітрі без дозаправлення лише чверть часу від оголошеного виробниками. Залишає бажати кращого й бойова частина F-35, а особливо система наведення — винищувачі дуже часто не влучають у ціль. Американські й німецькі пілоти, котрі політали на різних типах винищувачів, в один голос стверджують, що старі літаки «Торнадо» і F-16 за технічними характеристиками значно перевершують F-35 і коштують дешевше».

А професор-міжнародник С. Імер не виключив можливості того, що у випадку виведення Туреччини з програми F-35 Анкара може почати переговори з Москвою щодо поставок Су-57, які за технічними характеристиками, нібито, перевершують американські літаки. Не виключено, що на зло Вашингтону Анкара може налагодити з Росією і спільне виробництво винищувачів нового покоління.

Пристрасті, що спалахнули навколо F-35, певною мірою заспокоїв міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар. Він повідомив, що четверо турецьких пілотів уже виконують польоти на літаках F-35, а ще двоє незабаром вирушать до США для проходження літної підготовки. За словами міністра, майже 40 технічних фахівців Туреччини зараз перебувають у США, де знайомляться зі специфікою обслуговування літаків п’ятого покоління.

Він підтвердив, що країна має намір придбати не менше 100 одиниць багатофункціональних винищувачів F-35. У його розробці під егідою США з 2002 року брала участь і Туреччина. Тому говорити на даному етапі про припинення поставок F-35 зарано.

Цю проблему президент Туреччини Реджеп Ердоган неодмінно обговорить на зустрічі з президентом США Дональдом Трампом. Її він анонсував під час прийому, присвяченого 99-й річниці утворення парламенту Туреччини і Дню національного суверенітету й дітей. «Він (Трамп. — Ред.) попросив про зустріч. Вона може відбутися найближчими днями», — сказав Ердоган.