Днями столиця урочисто зустрічала учасників 23-ї антарктичної експедиції, які цілий рік працювали на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

Нагадаємо, що українська антарктична станція розташована на острові Галіндез. До 1996-го належала Великій Британії і носила ім’я Фарадея. Між іншим, саме на цій станції групою британських учених у 1975-му було відкрито озонову діру.

Щодо «глобальних» завдань, які цьогоріч вирішували українські полярники на «льодовому» континенті: пріоритетним у цьому переліку було налаштування постійного інтернет-зв’язку з Великою Землею, щоб спілкування з родинами в онлайн-режимі стало для полярників практично безлімітним. Зусиллями учасників 23-ї експедиції з’явилося на станції й супутникове телебачення. Щоправда, поки що сигналу вистачає лише на те, щоб «побачити» декілька аргентинських телеканалів.

Учасники експедиції розповіли про вивчення антарктичних рослин та використання георадарного методу дослідження льодовиків.

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич наголосила на цінності праці дослідників, і для українського, і для світового наукового товариства.

Наступного року чекатимемо учасників 24-ї УАЕ, до складу якої увійшли 12 осіб — семеро науковців, троє інженерно-технічних співробітників, лікар та кухар. Вони вирушили до Антарктиди 26 березня.

Вл. інф.

Фото: mon.gov.ua