Під час проведення майстер-класу з писанкарства.

Фото надано автором.

У Закарпатському обласному музеї народної архітектури і побуту провели традиційний майстер-клас для дітей «Чарівний світ писанки».

Цей цікавий захід для допитливої малечі вже п’ятий рік поспіль організовують департамент культури і Служба у справах дітей Закарпатської облдержадміністрації. Його мета — залучити школярів із різних куточків краю до святкового рукоділля та цікавого дозвілля.

Цього разу на майстер-клас приїхало майже вісімдесят учасників: діти-сироти і позбавлені батьківського піклування, котрі виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу на Великоберезнянщині, Виноградівщині, Перечинщині, Мукачівщині, вихованці притулку для дітей із селища Батьово та Закарпатського центру соціально-психологічної реабілітації дітей (місто Свалява) у супроводі дорослих.

Дітей вітали директор музею Василь Коцан, заступник директора департаменту культури Вікторія Гойдош і начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Світлана Якимеліна, а також голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Губаль. Розповідали, що в ці дні повсюди в області проходять численні заходи, покликані наблизити людей до передчуття одного з найбільших, найглибших та найсвітліших християнських свят — Великодня.

Цей захід подарував незабутні враження всім учасникам: у широкому дружньому колі відбувалося справжнє таїнство — малі рученята створили величну писанку. Кожна — неповторна, адже відображає не лише візерунки, квіти, птахів і тварин, а й внутрішню красу свого автора, його почуття, мрії та сподівання.

«По-материнському повчально заглибили малих учасників у символізм і тонкощі писанкарства знані майстрині краю Людмила Губаль, Марія Купарь, Світлана Залуцька, Олена Гораль, Вікторія Симкович, Ольга Ловга та Любов Павлишин», — розповідає директор ужгородського скансену Василь Коцан. Під їхньою увагою впродовж двох годин діти завзято трудилися над створенням воскових писанок, крапанок, мальованок, мотанок, писанок у техніках декупажу. Приємною несподіванкою стала участь нацгвардійців, котрі саме відвідували музей і не змогли відмовити дітям, радо підхопивши творчу естафету.

Усю виготовлену святкову атрибутику і, насамперед, «мальовані яйця» діти взяли на згадку або як подарунок близьким людям. А щирі організатори доповнили ці сувеніри щедрими великодніми кошиками. Далі на всіх учасників чекали святковий обід, огляд надзвичайно цікавих тематичних виставок у музеї, де зібрані зразки старовинної архітектури з усіх районів Закарпаття, та екскурсія «старими селами».

Ужгород.