На знімку: Яна Коробкова дотепер не може повірити у свою перемогу на конкурсі «Вчитель року-2019».

Найкращий вчитель працює у школі села Хоньківці, де лише 75 учнів. Вона випередила колег з Київської області і Києва, які на другому і третьому місцях.

Фінал всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2019» у номінації «Географія» відбувався у місті Ковель на Волині. На базі школи-ліцею № 11 змагалися 24 учасники, переможці обласних змагань. До заключного етапу дійшли 12 претендентів на перемогу.

Завершальним завданням для кожного стало проведення відкритого уроку. Яна Коробкова працювала з восьмикласниками. Тільки напередодні познайомилася з ними.

Під шум австралійського дощу

Початок уроку Коробкової здивував не тільки учнів, а й членів журі. Вчителька попросила вихованців піднятися з-за парт і стати у коло. «Ви знаєте, що таке австралійський дощ? — запитала. — Давайте разом дізнаємося».

Учні мали повторювати її рухи, передаючи їх один одному, ніби естафетну паличку. «В Австралії піднявся вітер», — казала учням пані Яна, потираючи долоні. Хлопчики й дівчатка повторили слідом. Здалося, справді вітер увірвався у клас. Шум перших краплин учителька відтворила клацанням середнього і великого пальців обох рук. Далі ударила долонями по грудях. Від колективного виконання вправи виникло відчуття посилення дощу. Коли почали плескати долонями по стегнах, здалося, злива падає з неба. Град, бурю імітували тупанням ніг. Вщухання зливи — повільним клацанням пальців. Легке потирання долонь нагадувало тихий шелест вітру. Закінчили вправу підведенням очей і рук угору, ніби там було сонце.

— Усім бажаю сонячного настрою, мене звати Яна Сергіївна, я ваша нова вчителька, — повідомила пані Коробкова.

Така форма знайомства сподобалася учням. Урок не випадково розпочався відтворенням дощу. Після декількох завдань, зокрема з визначенням географічної широти і довготи, що його виконував біля інтерактивної дошки один з учнів, на екрані з’явилося зображення Австралії. Учні дізналися про клімат далекої країни. Потім перейшли до вивчення кліматичної карти нашої держави.

Восьмикласники працювали з неабияким інтересом ще й тому, що виконували завдання з використанням «хмарних» технологій. З допомогою смартфонів діставали необхідну інформацію. Саме так працює Яна Коробкова з учнями у рідній школі. Новинку використала і в роботі з «чужими» восьмикласниками.

Загалом конкурс тривав упродовж восьми днів. Усі випробування, крім проведення уроків, відбувалися за принципом складання іспитів: дістаєш білет — дізнаєшся завдання, готуєшся і відповідаєш. «Багато в чому мені допомогли заняття у Вінницькій академії неперервної освіти (ВАНО), — розповідає Яна Коробкова. — Всі новинки, які почерпнула на лекціях, використала під час конкурсу. Вони точно додали певну кількість балів».

Випускниця Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського, географ за фахом, Яна Коробкова здобуває ще одну споріднену спеціальність — еколога.

Центр дитячого всесвіту

У рідній школі Коробкової бояться, що втратять її після такого успіху. «Розуміємо, що у Яни Сергіївни великий потенціал, — ділиться думками директор Хоньковецької школи Віта Григоришина. — Учителя з таким титулом хотіли б мати у будь-якому колективі. Вона для нашої невеликої школи — як сонце для всесвіту».

За словами директора, у їхній школі час від часу збираються учні з сусідніх сіл. Приходять на заходи, що їх організовує географ. Директор уточнює, що Коробкова має талант педагога-організатора. Колективно переглядають фільми просто неба, беруть участь у квестах, інформаційних іграх, конкурсі «Парад зірок». Торік разом зняли фільм для обласного конкурсу, організованого департаментом інформаційної політики облдержадміністрації. Знімали... на мобільний телефон. Незважаючи на це, їхня робота — серед переможців.

— Діти обожнюють її, — щиро зізнається директор. — Без Коробкової не минають районні заходи. Пані Яна часто виступає у ролі ведучої, керує районною Школою лідерства...

— Бачили б ви, як Яна Сергіївна круто керує автомобілем! — каже один з учнів.

До речі, окремі теми на уроках географії учні вивчають... англійською мовою. У їх проведенні Яні Коробковій допомагає вчителька іноземної Людмила Софійчук.

Яна Коробкова, колись — золота медалістка у школі, магістр з червоним дипломом, а тепер — педагог у третьому поколінні. У школі їхнього села вчителювала бабуся, мати, їхню справу продовжує вона. Каже, даремно директор хвилюється: намірів залишати педколектив, якому віддала уже сім років, поки що не має. У відеопрезентації на конкурс «Вчитель року-2019», підготовленій Яною Коробковою, звучать віршовані рядки, проникливі і щирі:

Я щоранку заходжу у клас,
На дитячих обличчях — усміх,
Чого варта я, діти, без вас,
Ви — натхнення моє і успіх.

Фото надано Яною Коробковою.