1 травня акції на підтримку прав трудящих відбулися в кількох районах Стамбула. Але на площу Таксим, яка є традиційним місцем проведення протестів, не змогли потрапити всі бажаючі. Поліція оточила підходи до площі й ретельно «фільтрувала» юрби людей, що прямували туди. Обшукували навіть іноземних туристів, котрі вирішили подивитися, як у Туреччині відзначається Першотравень. На Таксим пропускали за списками лише перевірених профспілкових активістів, які поклали квіти до монумента «Республіка».

Але невеликій групі супротивників режиму Ердогана все-таки вдалося якось потрапити до сакрального для жителів Стамбула місця. Вони почали викрикувати гасла: «Таксим належить усьому народу й не може бути закрита. Хай живе Перше травня!» Після чого поліція затримала й доправила в поліцейські відділки 127 протестувальників. Вони були допитані й оштрафовані за проведення заходу, заздалегідь не погодженого з владою.

Слід зазначити, що з 2013 року влада заборонили проведення першотравневих мітингів на головній площі Стамбула через провокації, що виникали там.

В інших містах Туреччини, у тому числі й в Анкарі, мирні демонстрації відбулися без інцидентів. Турецькі ЗМІ повідомляють, що спільним закликом демонстрантів до уряду була вимога поважати права працівників державного й приватного секторів економіки, повести рішучу боротьбу з інфляцією і безробіттям.

Фото: slovoidilo.ua