Як повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit, у світі за цей період лише п’ять країн імпортували більше цибулі ріпчастої, ніж Україна: США, Малайзія, Японія, Шрі-Ланка і вже згадана Велика Британія.

Імпорт цибулі в Україну в січні-лютому цього року порівняно з тим же періодом минулого зріс у шість тисяч разів — до 34,2 тис. тонн.

Основними постачальниками продукту в Україну були Узбекистан і Казахстан, на них припало 86% всього імпорту. Також значні обсяги цибулі були ввезені з Киргизстану, Вірменії, Нідерландів, Білорусі, Таджикистану, Єгипту і Польщі.

Нагадаємо, протягом квітня в Україні було зафіксовано чергову хвилю подорожчання цибулі, ціни на ринку зросли вдвічі до 25—28 грн/кг. Такий рівень цін є рекордно високим за всю історію незалежної України. За даними порталу minfin.com.ua, у квітні 2017-го кілограм цибулі коштував 5,38, у той самий період минулого року 6,44.

Тим часом, крім поставок з Узбекистану, на українському ринку продовжує збільшуватися пропозиція ранньої цибулі з Єгипту, яка пропонується приблизно за тією ж ціною, що і узбецька, але значно краща за якістю. До того ж уже в цьому місяці трейдери очікують на перші пропозиції цибулі врожаю нинішнього року з Таджикистану.

Минулого місяця Верховна Рада скасувала «зелений тариф» для домашніх сонячних станцій, встановлених на землі. Умовою для надання вигідного зеленого тарифу, який спонукає багатьох українців встановлювати вдома СЕС, відтепер буде встановлення сонячних панелей на дахах або фасадах будинків та інших капітальних спорудах. Поправка до закону почне діяти з 2020 року.

Експерти вважають, що зміни в законі є критичними і спричинять скорочення кількості встановлення СЕС приватними домогосподарствами. Дахи будинків не завжди підходять для сонячних панелей — мають незручний кут нахилу або ж не повернуті до сонця.

У Міністерстві енергетики зазначають, що будівництво СЕС перетворилося на прибутковий бізнес, і багато українців встановлюють станції не для власних потреб, а лише для того, щоб продавати енергію за високими тарифами. Дехто, мовляв, встановив десять станцій по 30 кВт на десяти окремих ділянках землі, облаштувавши таким чином одну велику станцію на 300 кВт.

Аргумент міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика такий: «Міністерство дозволило до 50 кВт генерувати «індивідуалам». Але вони генерують для себе, а не в ринок, якби ми це не захистили, то нашим споживачам треба було платити не по 1,06 грн/кВт-год, а по 4 грн/кВт-год. Тоді поцікавтесь у споживачів України, чи готові вони за такими тарифами платити за електроенергію», — запитав міністр. А таки ж, напевно, не готові...

І насамкінець. Голова Держенергоефективності України Сергій Савчук представив стрімкий попит приватних домогосподарств на сонячні панелі та переваги малої генерації «чистої» енергії для країни загалом.

«Так, якщо у 2014 р. понад 20 родин використовували сонячні електростанції, то станом на кінець минулого року вже налічувалося майже 7,5 тис. таких домогосподарств. Із них 4,5 тис. сімей перейшли на сонячні панелі у 2018 році», — повідомив чиновник.

У трійку регіонів-лідерів за найбільшою кількістю домогосподарств із сонячними станціями увійшли Дніпропетровська область — майже 900 родин; Київська — понад 800; Тернопільська — більше 600.

Чи збільшуватиметься їхня кількість після прийняття обмежень? Час покаже.