Концепт меморіалу, який пропонується встановити в Ужгороді на вже недіючому кладовищі, в мікрорайоні «Шахта», представили в міській раді. Відомо, що більшість похованих на цьому цвинтарі — солдати кількох армій, учасники Першої світової. Їх, тяжкопоранених, звозили до Ужгорода. Тут діяв госпіталь. 

В обговоренні взяли участь посадовці міськради, представники організацій «Австрійський чорний хрест», благодійного фонду «ВіЗа», дипломатичних відомств Словаччини, Угорщини, Чехії.

Заступник міського голови Олександр Білак зазначив, що в Закарпаття складна історія. Край у минулому належав до різних держав, а населяють його представники багатьох національностей. Зважаючи на ініціативу сучасників як з України, так і з сусідніх європейських держав, котрі хочуть увічнити пам’ять про події сторічної давнини, міська влада відкрита до пропозицій. А головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський наголосив, що

ініціативу Чеської Республіки впорядкувати кладовище та створити меморіал розглядали відповідні обласні й міські структури, які загалом погодили такі наміри. Ухвалено рішення міськвиконкому розробити проект реконструкції військового кладовища та спорудити меморіал загиблим у Першій світовій. 

На цьому кладовищі, констатують з прес-служби міськради, поховано майже 1300 воїнів, представники понад десятка народів світу. Також під час належності Ужгорода до Чехословацької Республіки, між світовими війнами, там ховали цивільних громадян цієї країни.

Ужгород.