Ольга Турецька. "Моя колекція", 2016.

Воно виграє лискучими карамельними барвами і світиться внутрішнім тихим зблиском. Воно м’яко перетікає, влягається в улоговини форми, вигинається, нашаровується чітким контуром, видається пружним і водночас крихким – ніби живим. Такого ефекту скло набуває у талановитих руках і нестримній фантазії львівської художниці Ольги Турецької. Виставка її авторських робіт зі скла під назвою «Пробудження» триває нині у Брамі Заборовського Національного заповідника «Софія Київська». Витвори виконані у техніці ф’юзинг.

Портрет С. Левицької, 2018.

Ф’юзинг – це технологія термічного з’єднання окремих частин скла в певну композицію, що виконується у спеціальних муфельних печах. Кожна робота є унікальною і не може бути повторена ідентично. Це складні багатопланові композиції, в яких присутні об’єм, перспектива й висока художня майстерність.

Спочатку майстер працює над ескізом, оформлюючи його на картоні. Потім по шаблону вирізає скло потрібної форми і викладає його в заплановану композицію. Скло має бути спеціальне – для ф’юзингу – і мати однаковий коефіцієнт розширення, в іншому випадку воно може тріснути.

"Розшукується", 2014.

Усі елементи вирізаються склорізом вручну, деколи це можуть бути дуже маленькі шматочки, також використовуються скляні струни для доповнення декору. В одній композиції може бути від 3 до 6 шарів скла, які сплавляються між собою в одне ціле. Коли композиція готова, скло спікається в муфельній печі за температури від 650 до 900 градусів. Фактура спеченого скла створює неповторну гру світла і кольору. Малюнок може бути об’ємним, як опуклим, так і пласким.

"Ідилія", 2016.

Художниця Ольга Турецька є учасницею багатьох українських та закордонних виставок. Із 2013 року співпрацює із львівською Майстернею карамелі, де зробила відому на весь світ карамельну вітрину, а потім ще 17 вітрин по всій Україні і за кордоном – в Іспанії, Чехії, Словаччині.

Виставка відкрита щоденно до 12 травня 2019 року з 10:00 до 17:30.

Тареля, 2019.

За матеріалами прес-релізу.

Фото Лілії Бершової.