Наприкінці квітня на цінниках з’явилася нова цифра — кілограм круп реалізують по 35 гривень, це на гривню дорожче, ніж на початку квітня. У магазині вартість ще вища — 40—42 гривні за кіло. Аграрні чиновники радять сільгоспвиробникам сіяти більше проса. Чи дослухаються до таких пропозицій?

На Вінниччині у райони надіслали письмові звернення з пропозицією розширити площі під деякими культурами, зокрема, просом. Такі пропозиції надійшли з обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів. У відповідь дехто з господарників цікавився, де можна придбати насіння проса. Однак у переважній більшості господарств ця круп’яна культура не викликає інтересу.

Довідково

На 700 га вирощували просо у 2018 році на Вінниччині. Намолотили 1,4 тисячі тонн зерна. Приблизно стільки ж планують засіяти нинішньої весни. Поки що насіння поклали в ґрунт на площі понад 100 гектарів.

То є попит, а то хоч задарма роздавай

— Торік у нашому районі жодне господарство не вирощувало проса, — розповіла «Голосу України» головний агроном Чечельницького районного управління агропромислового розвитку Світлана Демченко. — Нині планують трохи посіяти в одному з сільгосппідприємств.

За словами співрозмовниці, п’ять років тому в одному з господарств зібраний урожай проса так і не вдалося реалізувати. А від тривалого зберігання насіння псується. Відтоді ігнорують культуру.

— Так само з гречкою не хочуть мати справу, — продовжує Світлана Демченко. — Одне-єдине господарство — ФГ «Золота долина-Т» традиційно вирощує насіння, з якого потім роблять крупи для гречаної каші. Щоправда, засівають зовсім невелику площу, лише п’ять гектарів.

Схожа картина з просом у Липовецькому районі. Чотири роки тому площу в 30 га засіяли у СТОВ «Поділля». Потім припинили вирощування. У позаминулому році трохи посіяли у ще одному господарстві — ПП «Світоч». А вже торік у районі не мали жодного гектара. «Нинішньої весни також поки що ніхто не звітував про сівбу проса, — уточнила головний агроном Липовецького районного управління агропромислового розвитку Наталія Буга. — Керівники господарств пояснюють, що нема ціни і нема збуту».

— Хіба тільки просо, овес теж став лікарською рослиною, у розумінні дефіциту, — каже керівник Могилів-Подільського районного управління агропромислового розвитку Василь Козачок. — Не знаю, з чого робитимуть пластівці чи пекти вівсяне печиво. Просо, овес, гречка, горох — врожай цих культур не надійний у реалізації. На них то є попит, то хоч безплатно роздавай.

У Могилів-Подільському районі просо вирощують на дослідних ділянках у ФГ «Золотий колос». Крім проса, ще й сорго. До того ж трьох сортів, з висотою рослин від сорока сантиметрів до шести метрів. Однак це тільки дослідні «клаптики». Невелика кількість зібраного не робить погоди на ринку.

Курчата залишаться без пшона

— Раніше, пригадую, пшоно копійки коштувало, — ділиться думками продавець зі стажем на ринку «Урожай» у Вінниці. — З кінця минулого року, а може, й з літа, ціна йде тільки вгору. Не шукайте, дешевше не знайдете. У нас на ринку всі так продають — по 35 гривень за кіло.

Співрозмовниця згадує, що торік восени крупи з урожаю 2017 року продавала по 17 гривень за кілограм. А вже нинішнього ціна підвищилася удвічі. «З початку року тільки те й робимо, що переписуємо цінники, — зазначає продавець. — Запитую хазяйки, чому так, каже, дефіцит. У магазинах ще дорожче».

За її словами, раніше найбільший попит на пшоно традиційно мав місце навесні, у період вигодовування курчат. Нині курчата, схоже, залишаться без пшона. «Буду комбікормом годувати, — каже одна з покупців, дивлячись на цінник. — Комбікорм не те, що треба ціпам, але що робити, по такій ціні пшона не напасешся».

Неподалік від ринку магазин «Сусідка». Там вартість кілограма пшона, розфасованого у пакети, 41 гривня. Навпроти через вулицю Пирогова ще один маркет. Пшона нема в продажу. Кажуть, покупці запитують, але власник магазину не замовляє. «Хто їх купуватиме так дорого?» — відповідає на прохання завезти крупи.

Для порівняння

Нинішньої весни істотно подорожчала деяка інша сільськогосподарська продукція. На згаданому ринку «Урожай» у Вінниці за кілограм капусти правлять 35 гривень (восени коштувала 5—7 гривень), вартість молодої капусти — 45 грн/кг. Минулорічна цибуля теж побила ціновий рекорд — 31-33 грн/кг (восени — 7—9 грн/кг). За кілограм картоплі треба заплатити 9—11 грн.

Вінницька область.

Інформація до роздумів

Пшоно входить до числа найкорисніших круп. Містить велику кількість вітамінів, мікроелементів, клітковини. Пшоняну кашу радять пацієнтам кардіологи. Наявність калію позитивно позначається на нормалізації порушень серцевої діяльності, нормалізує артеріальний тиск і сприяє зміцненню судин.

Той факт, що пшоняна каша здатна виводити з організму антибіотики, поки що не знайшов наукового підтвердження.

Коментар

Економіст Леонід Козодой:

— Пшоняні крупи не стануть дешевші, бо проса не планують сіяти більше, ніж торік. Можливо, навіть, її вартість ще трохи зросте. Особливо на ринку. Дехто з власників торговельних точок спробує «підтягнути» її до магазинних цін.

Наповнити ринок цією продукцією могли б фермери, але є стримуючий чинник. У них відсутні круподерки для переробки проса на пшоняні крупи. А здавати на переробку на спеціалізовані комбінати не вигідно.