Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва» (№ 10224).

Під час засідання комітету зазначалося, що основною метою законопроекту є врегулювання питання надання послуг із виробництва кіно- та відеоматеріалів на замовлення нерезидентів та підвищення конкурентоспроможності такого виробництва в Україні.

Автори законопроекту вважають, що головною перевагою такого рішення є не лише створення/розвиток галузі виробництва кіно- та відеоматеріалів в Україні, а й значні супутні переваги для локальної економіки. Передусім за рахунок зростання суміжних галузей: готельного та ресторанного бізнесу, транспортних послуг, виробництва будівельних матеріалів для будівництва декорацій, дизайну та створення декорацій та костюмів, послуг туризму (і витрат туристів в Україні), пов’язаних із кіновиробництвом фінансових, юридичних та інших послуг.

Крім того, створення кіно- та відеоматеріалів в Україні сприятиме покращенню іміджу всієї країни, що справлятиме позитивний ефект на інші сфери економіки.

Задля цього законопроектом пропонується внести зміни до пункту статті 186 Податкового кодексу України, доповнивши його переліком послуг щодо виробництва відео- та кінофільмів, звільнивши у такий спосіб експорт цієї послуги від податку на додану вартість.

Також члени комітету розглянули проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо обов’язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування, № 10168) і рекомендували авторам відкликати цей законопроект та подати новий, врахувавши такі пропозиції комітету: проведення обов’язкових теледебатів у два тури; виключення норми про проведення дебатів в останню п’ятницю перед повторним голосуванням і натомість передбачити їхнє проведення не пізніше, ніж за сім днів до повторного голосування; визначення, що дебати мають стосуватися висвітлення програм кандидатів у відповідності до компетенції Президента, визначеної Конституцією України. Це рішення буде передано головному Комітету з питань правової політики та правосуддя.