У неділю в Республіці Північна Македонія відбувся другий тур президентських виборів. Найбільше правляча коаліція побоювалася низької активності громадян, які встановили два тижні тому рекордний показник ігнорування виборів. Якби проголосувати прийшло менше 40% виборців, то, згідно з конституцією, вибори було би визнано такими, що не відбулися, й оголошено нові с висуненням інших кандидатур.

Але минулої неділі о 18.30 Державна виборча комісія (ДВК) повідомила: за півгодини до закінчення виборів проголосували 44,5% осіб, внесених до списків виборців, і вибори вважаються такими, що відбулися. При цьому було зазначено, що албанська частина населення країни дружно знехтувала голосуванням, а ось македонці прислухалися до закликів політиків і прийшли до урн.

У понеділок ДВК повідомила остаточні результати виборів першого президента Республіки Північна Македонія. Кандидат від правлячої коаліції Стево Пендаровскі отримав 51,66% голосів. За кандидата від опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄ Гордану Сіляновску-Давкову проголосували 44,73%. І останнє — остаточна явка в другому турі президентських виборів становила 46,7%.

Гордана Сіляновска-Давкова на прес-конференції в штабі ВМРО-ДПМНЄ визнала поразку на виборах, але, що здивувало багатьох, не привітала опонента з перемогою. Вона зазначила, що це не є показником її низької політичної культури. За її словами, після того, що сталося під час передвиборної кампанії і дебатів, від неї не слід було очікувати захвату з приводу перемоги Пендаровскі. Достатньо і того, що вона привселюдно визнала свою поразку. Відвертішим був лідер ВМРО-ДПМНЄ Християн Міцковскі. «Я попереджав, що 5 травня Гордана Сіляновска-Давкова може програти на виборах через грубі фальсифікації, махінації з бюлетенями. Сьогодні це й трапилося. Наші спостерігачі зафіксували низку грубих порушень, погроз, тиску на тих, хто голосував. Імовірно, були й підкупи. Це не європейські й навіть не македонські цінності, бо наші громадяни не такі».

Але сотні незалежних спостерігачів не зафіксували під час голосування і підрахунку голосів значних порушень, які могли б вплинути на остаточні результати. За словами прем’єр-міністра й лідера правлячої партії СДСМ Зорана Заєва, у країні відбулися успішні й демократичні вибори, а громадяни обрали європейського президента. «Стево Пендаровскі буде президентом для всіх нас. На прозорих виборах у два тури ми показали, що Республіка Північна Македонія має достатній демократичний запас міцності й готова до вступу в ЄС. Це перемога всіх громадян країни», — заявив Зоран Заєв.

Переможець виборів Стево Пендаровскі підтвердив, що буде президентом для тих, хто голосував за й проти нього. «Я підтримуватиму всі важливі проекти уряду, буду його союзником в інтересах усіх громадян. Я буду президентом держави, за яку вам не буде соромно», — запевнив македонців Стево Пендаровскі.

Македонські ЗМІ зазначають, що новий глава держави вважається прозахідним політиком і має багатий політичний досвід. Він був головним радником з національної безпеки президента Бориса Трайковскі, а потім займав ту суму посаду при главі держави Бранко Црвенковскі. В 2014 році лідери партії СДСМ вирішили, що Пендаровскі готовий до самостійної роботи й висунули його кандидатом у президенти. Стево Пендаровскі в другому турі програв 14% чинному тоді президенту Георге Іванову.

Але в СДСМ не визнали результатів цих виборів, які, на думку лідерів соціал-демократів, були грубо підтасовані екс-прем’єром Ніколою Груєвскі, котрий потім утік від відповідальності за чимало службових порушень до Угорщини, де йому було надано політичний притулок.

Фото з офіційної сторінки Стево Пендаровскі у Facebook.