Таки правда — з 1 травня 2019 року НАК «Нафтогаз України» знижує ціни на газ і теплову генерацію для населення. Про це повідомила прес-служба національного газового оператора. Процитуємо.

«За дорученням Кабінету Міністрів України (КМУ) НАК «Нафтогаз України» спільно з представниками уряду розробила новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. куб. м (кінцева роздрібна ціна). Такий підхід і такий рівень ціни були узгоджені на нараді за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва».

Тобто всі розмови про «ринок газу» та «ринкову ціну на газ» — плід чиєїсь розбурханої уяви?! А знижка на 30 копійок стала можливою лише завдяки «новому механізмові визначення регульованої ціни»! От би здивувалися шановні, коли б почули експерта у сфері енергоефективності, консультанта Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігоря Черкашина, який стверджує, що, «...крім ринкової ціни на газ, може існувати й соціальна. При цьому ринкова і соціальна ціни можуть співіснувати, цілком доповнюючи одна одну. І МВФ не може заперечувати проти соціальної ціни на газ як одного з інструментів боротьби з енергетичною бідністю. Потрібно тільки захотіти робити щось реальне...»

Інформацію надано управлінням комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності України. Державними банками видано 236 млн грн на утеплення приватного житла, 103 млн грн — на енергоефективні заходи для ОСББ, майже 9 млн грн — на твердопаливні котли. Усього населенням та ОСББ цьогоріч уже залучено майже півмільярда гривень «теплих кредитів». Це фактично половина суми від загального прогнозованого обсягу кредитування.

«...Не гайте часу! Усі охочі ще мають нагоду скористатися програмою та інвестувати в енергоефективність... щоб жити у комфорті і заощаджувати на комунальних послугах!» — закликав голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

І — наостанок — про відновлювані джерела енергії. Вони дають змогу насамперед зменшити залежність від традиційних енергоресурсів. Це стосується і пересічних громадян.

«Сьогодні понад 8800 родин уже перейшли на електроенергію з енергії сонця, встановивши сонячні панелі загальною потужністю 190 МВт. На початку 2015 року таких сімей було лише 40», — повідомив директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко, і пояснив, що використання «чистих» джерел енергії — це дуже вигідна справа, адже завдяки СЕС родина самостійно забезпечує себе електроенергією, заощаджує на комунальних рахунках, робить внесок в покращення екології, має додатковий дохід та стимул бути енергоефективнішою. А головне — матиме фактично безплатну електроенергію після повернення вкладених у СЕС інвестицій.

«Сонячні станції домогосподарств — це мала розподілена генерація, яка позитивно впливає на роботу енергосистеми і яку слід розвивати, — сказав чиновник, і додав: — Над стимулами для електроакумулюючих систем ми вже працюємо».

І тут дуже доречною буде думка експерта Ігоря Черкашина: «Україні потрібні національні програми типу «мільйон сонячних дахів», а не вісім тисяч. Цільового доступного кредитування немає, лізингових компаній для населення немає, але ми обговорюємо, де ставити панелі для можливості додаткового заробітку двох-трьох тисяч осіб на «зеленому» тарифі. У підсумку ми маємо на рівному місці хвилю обурення, яка насправді тільки частково має під собою підстави».

Але це вже тема окремої розмови. Додати нічого.

Фото з відкритих джерел.