Фото автора.

В обласному центрі влаштували традиційний, уже третій за ліком, конкурс «Кращий за професією» серед працівників водогінно-каналізаційних підприємств нашої держави. Зініційоване асоціацією «Питна вода України» змагання (на знімку) цього разу зібрало комунальників із семи міст — Полтави, Запоріжжя, Сум, Черкас, Кропивницького, Кривого Рогу та Кременчука.

Загалом 112 учасників виборювали нагороди у восьми номінаціях. Свою майстерність і кмітливість демонстрували повпреди найнеобхідніших для функціонування будь-якого водоканалу професій — слюсарі з ремонту водогінних та каналізаційних мереж, електромонтери, машиністи екскаваторів і автокранів, електрогазозварники, бухгалтери й контролери служби обліку. До того ж представникам усіх без винятку робітничих спеціальностей належало, як то кажуть, на людей подивитися й себе показати просто на Театральній площі, розташованій у самісінькому центрі міста. Бо йшлося про демонстрацію передовсім практичних навичок, зокрема й за кермом чи важелями потужної техніки.

Неважко здогадатися, що саме біля цих локацій збиралося найбільше глядачів. Адже неможливо залишитися байдужим, коли на твоїх очах, скажімо, машиніст екскаватора, маніпулюючи ковшем із прикріпленою до нього ложкою, спокійнісінько переносить із пісочниці до невеличкого кошика такі собі «золоті яєчка» — блискучі металеві кульки. В цей час його колега також за допомогою ковша монтує колону з дерев’яних колод. А неподалік машиніст автокрана та його помічник спочатку демонструють справжнісінький слалом із нелегким вантажем та з точністю до міліметра «саджають» його на визначене місце, а потім також за допомогою стріли своєї машини переносять повнісінькі відра з водою...

Не менше захоплювала присутніх, особливо малечу, й філігранна робота слюсарів, яким доводилося буквально за лічені хвилини монтувати труби, латати дірки на них чи прочищати від сміття та бруду. Та, певно, саме з таких захоплених поглядів і починається престиж робітничих професій, на підняття якого покликані працювати такі конкурси. Учасники останнього зізнавались: у житті, власне, в наших реаліях постійного недофінансування комунальної галузі не все виходить так швидко й красиво, як на Театральній площі... Однак важливість і потрібність своєї роботи вони відчувають завжди. Тож прагнуть виконувати її сумлінно й відповідально.

На конкурсі враховувались не лише швидкість і правильність виконання того чи іншого завдання, а й дотримання правил техніки безпеки. Зрештою, авторитетне журі визначило переможців у кожній номінації, а також у командному заліку. Першість виборола команда із «Полтававодоканалу». Друге і третє місця посіли їхні колеги з Сум і Кременчука.