Завтра країни — члени ЄС відзначатимуть щорічне свято миру та єдності — День Європи. З цієї нагоди в румунському Сібіу відбудеться неформальний саміт глав держав та урядів спільноти, де сторони обговорять стратегію Євросоюзу на найближчі п’ять років. У цьому контексті президент Європейської Ради Дональд Туск у листі-запрошенні на зустріч, опублікованому на сайті Євроради, запропонував ухвалити «декларацію Сібіу», «засновану на єдності та впевненості в наших спільних діях».

Д. Туск у листі-запрошенні повідомив, що за підсумками обговорень у Сібіу буде сформульовано стратегічний порядок Євросоюзу на 2019—2024 роки, який ухвалить Еврорада на саміті спільноти в червні. «Для того, щоб почати цей процес, лідерам пропонується провести в Сібіу перше обговорення питання про те, в якому напрямку слід проводити політику ЄС у майбутньому на основі запропонованого плану», — пояснив Туск.

Саміт у Сібіу — центральний захід у рамках головування Румунії в Раді ЄС, яке триватиме до кінця червня. Раніше однією із центральних тем цієї зустрічі мав стати Brexit та майбутнє ЄС без Великої Британії, однак Лондон поки що так і не покинув спільноту.

Зазначимо, що саміт проходитиме за два тижні до загальноєвропейських виборів до Європарламенту, які відбудуться в усіх державах ЄС з 23 по 26 травня.