Фото зі сторінки у Фейсбуці Посольства України в Королівстві Швеція.

У всіх демократичних країнах світу 8 та 9 травня відбулися заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Більшість із них — за участі наших громад.

Зокрема, українські дипломати в США на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом Валерієм Чалим поклали квіти до меморіального комплексу, присвяченого ветеранам Другої світової війни, у Вашингтоні. Як повідомили в Посольстві України в США, це було зроблено разом з американськими ветеранами як символ гідного внеску українського народу в перемогу над нацизмом у Другій світовій війні та в пам’ять про воїнів, які поклали життя, захищаючи право вільних народів на вибір свого майбутнього.

Подвиг солдатів Другої світової згадували й у Франції. Урочистості, на яких побували Президент країни Еманнуель Макрон і ветерани, відбувалися біля Тріумфальної арки на площі Шарля де Голля, куди пускали тільки за запрошеннями. А ось уздовж Єлисейських полів сотні парижан і туристів чекали урочистий кавалерійський парад.

У Кишиневі дипломати та члени українських громад у Молдові поклали квіти до пам’ятної дошки загиблим українцям на алеї калини і каштанів на Меморіальному комплексі «Вічність».

У Стокгольмі на центральній площі Sergels Torg цього року вперше відбулася акція до Дня пам’яті та примирення (на знімку). Частиною заходу був флешмоб із відтворенням образу червоного маку — символу пам’яті жертв війни. На завершення усі присутні долучились до позначення на карті України свого рідного міста, на згадку про таке пам’ятне дійство українців у Швеції.

Вшанувальні заходи відбулися також у Німеччині, Польщі, Грузії, Алжирі, Таджикистані тощо.