Фото прес-служби Володимира Зеленського.

Переможець другого туру президентських виборів Володимир Зеленський до Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні побував у Кривому Розі на могилі свого дідуся Семена Зеленського. «Він пройшов усю війну й залишився назавжди в моїй пам’яті одним із тих героїв, які захистили Україну від нацистів, — написав майбутній глава держави на своїй сторінці у Фейсбуці. — Шкода, що ми так рідко згадуємо ветеранів, своїх дідусів і бабусь. Мусимо бути вдячними їм кожного дня».

За словами В. Зеленського, 9 травня — це «наш День Подяки за те, що нелюдська ідеологія нацизму назавжди пішла у минуле», а також «тим, хто боровся з нацизмом — і переміг». «Просто вдячні усім за можливість народитися й жити, — йдеться в його повідомленні. — Війна торкнулася кожної української сім’ї. Внесок українців у перемогу — величезний. Ніхто не має права приватизувати цю перемогу, казати, що вона могла відбутися й без українців. Пам’ятаємо тих, хто загинув. І шануємо тих, хто ще живий, їх залишилось дуже мало».

А напередодні В. Зеленський зустрівся зі 101-річним Іваном Залужним та Параскевою Зеленчук-Потяк (на знімку). Іван Анікейович — капітан першого рангу морської піхоти ВМФ СРСР, учасник Другої світової війни, нагороджений численними орденами та медалями. Він втратив єдиного онука — Івана Гутніка-Залужного під час війни на Донбасі. А Параскева Василівна у 13 років стала зв’язковою в УПА — передавала інформацію, провіант, плела светри. В. Зеленський на своїй сторінці наголосив: «У День пам’яті та примирення ми вшановуємо та вклоняємося перед усіма, хто боровся проти нацизму та загинув за Україну в роки Другої світової війни».

Вл. інф.