Панахиду відправили священики на чолі з митрополитом Володимир-Волинським і Ковельським Володимиром.

Фото автора.

Біля села Мощена, на меморіальному військовому кладовищі, що в урочищі Мар’їне, відбулося перепоховання останків 61 воїна, який загинув 1944 року в боях за місто Ковель. Їх виявив на території Ковельського та Турійського районів пошуковий загін «Відродження».

Сьогодні про події березня—квітня 1944 року, коли на ближніх підступах до Ковеля йшли запеклі бої, вже майже ніщо не нагадує. Але варто ввімкнути металошукач, як він починає розриватися на частини. Земля тут буквально нашпигована осколками снарядів, мін і бомб, кулеметними та автоматними кулями. Один із учасників тих боїв у своїх спогадах писав, що їхня дивізія не відступила, вона просто випарувалась у шквалі страшного смертоносного вогню з ворожих гармат, танків, безперервного бомбардування фашистської авіації. Німці за будь-яку ціну намагалися деблокувати оточений радянськими військами Ковель. Головною їх ударною силою була танкова дивізія СС «Вікінг». Своєї мети гітлерівці досягли, хоча самі зазнали великих втрат.

Про запеклість боїв свідчить і те, що довколишня територія площею кілька квадратних кілометрів фактично стала кладовищем для кількох тисяч радянських воїнів. Більшість із них так і залишилися лежати там, де загинули. Лише десять років тому загін «Відродження» почав пошук останків воїнів та їх захоронення. Так на місці, де після війни на вершині розлогого пагорба стояла одна могила з металевою тумбочкою і зіркою на ній, було закладено військове кладовище. Тепер на цьому лісовому військовому некрополі вже поховано понад 280 солдатів і офіцерів Другої світової війни.

Отож у вівторок, 7 травня, на безіменній висоті в урочищі Мар’їне відбулося захоронення останків 61 воїна. Їх пошуковці загону «Відродження» знайшли неподалік кладовища, біля сіл Дубове і Черкаси Ковельського району, а також у Турійському районі. Панахиду очолив митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир.

У траурній церемонії взяли участь місцеві священики, їхні дружини, керівники ветеранських організацій Ковельського району. Віддати данину шани загиблим воїнам з Києва прибув голова організації ветеранів України Віктор Шмаков. У своєму виступі він відзначив подвижницьку працю пошукового загону «Відродження» і, зокрема, його керівника Вадима Дорофєєнка, подякував ковельчанам за збереження пам’яті про воїнів, які загинули, визволяючи Волинь від фашистів.

Останки тіл ще двох воїнів — сержанта Михайла Алєксєєнка і рядового Сергія Євтушенка, які вдалося ідентифікувати, доправили на їхню батьківщину — в Чернігівську область, й урочисто поховали в селі Красному і місті Ніжині.

Прикро, але перепоховання, яке мало б стати центральним у заходах, які проводили в області з нагоди Дня пам’яті і примирення та Дня Перемоги, проігнорували керівники області та Ковельського району. Турботу про могили на кладовищі, пошук останків загиблих воїнів повністю взяв на себе загін «Відродження» за підтримки ветеранських організацій області та району. А ця справа, крім всього, потребує і певних матеріальних затрат.

Як розповів керівник загону «Відродження» Вадим Дорофєєнко, до речі, орденоносець і неодноразово поранений у зоні ООС, в обласній держадміністрації всіляко відхрещуються від цих проблем. Кажуть, якщо вам це потрібно, то самі займайтеся і не турбуйте нас. Але є проблеми, які загін «Відродження» не може розв’язати самотужки. Йдеться, насамперед, про узаконення військового некрополя. За задумом пошуковців і активістів обласної організації ветеранів України, це кладовище могло б стати місцем захоронення усіх віднайдених на території області останків воїнів Другої світової війни. На часі також питання про його упорядкування. Як інколи далеко від обіцянок і пафосних слів, сказаних на святкових заходах, до конкретних дій.

Волинська область.