Фото з сайту Вінницької міськради.

З поминальних богослужінь за загиблими у роки Другої світової війни, жертвами репресій та тих, хто віддав життя у протистоянні з російським агресором у наші дні, розпочалося 9 травня на Вінниччині.

Коли в храмах краю завершили службу, відбулися зустрічі з ветеранами. Одна з них — в обласному шпиталі для інвалідів війни. Нині тут лікуються ветерани минулої війни та учасники бойових дій на Донбасі. Всі вони приймали щирі вітання з нагоди пам’ятної дати — 74-ї річниці Перемоги над гітлерівськими загарбниками.

Подарунком для колективу закладу стали грошові сертифікати на загальну суму 3,2 млн грн та придбання комп’ютерного комплексу. Їх вручили керівники області — голова ОДА Валерій Коровій та голова облради Анатолій Олійник — під час зустрічі з медиками та пацієнтами в актовій залі шпиталю.

— Завдяки систематичній підтримці владою нашого медзакладу маємо найсучасніше обладнання та комфортні умови для пацієнтів, — зазначив керівник шпиталю заслужений лікар України Валерій Бабійчук.

Ще одна зустріч з ветеранами відбулася в кінотеатрі «Родина».

— Пам’ять про вашу перемогу над нацизмом робить нас сильнішими, — наголосив у своєму виступі перед присутніми Валерій Коровій. — Пам’ять про ваш подвиг — це величезний урок для нинішнього і майбутніх поколінь. Вона спонукає нас рухатися вперед з думками про те, щоб не допустити подібної трагедії в майбутньому.

Ветеранів, їхніх рідних, усіх присутніх вітали зі сцени учасники художніх колективів міста. Їхні виступи чергувалися з демонстрацією на екрані кадрів хроніки минулої війни. Лунали пісні та вірші тих років. До речі, 12 фронтовиків, які мешкають в обласному центрі, не змогли прибути на зустріч. Не дозволило здоров’я, роки беруть своє. Представники обласної та міської влади Вінниці зустрічалися з ними за місцем їхнього проживання.

До сліз розчулило ветеранів вручення квітів. Бо робили це наймолодші учасники свята — вихованці дитячих садків (на знімку).

Присутнім у залі кінотеатру запам’яталося порівняння, сказане ведучою концертної програми:

— Якби кожного загиблого на війні вшанували хвилиною мовчання, то мовчати довелося б майже сорок років.

Традиційно пам’ять загиблих вінничани і гості міста вшанували біля Меморіалу слави на Європейській площі. Тисячі людей зібралися на мітинг-реквієм. Гірлянди і букети квітів лягли до підніжжя пам’ятника загиблим у Другій світовій, а також пам’ятного знака Героям Небесної Сотні та АТО.

Вінницька область.