Фото Олександра КЛИМЕНКА.

За даними штабу ООС, за добу (на 10.05) збройні формування РФ 14 разів порушили режим припинення вогню, з них двічі — із застосуванням заборонених Мінськими угодами мінометів 120-го калібру. Ворог також обстрілював українських захисників із озброєння бойових машин піхоти, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

«Внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил зазнав поранень. На кожен обстріл противник одержав адекватну відповідь», — йдеться у повідомленні.

Євросоюз занепокоєний систематичним створенням перешкод спостерігачам ОБСЄ з боку підконтрольних Росії збройних формувань на Донбасі. Про це йдеться в заяві делегації Європейського Союзу, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, передає Укрінформ.

«22—28 квітня СММ зіштовхнулася з 27 обмеженнями — усі в районах, контрольованих збройними формуваннями, які підтримує Росія», — зазначено в заяві.

Зокрема, у ЄС заявили, що «занепокоєні обмеженням свободи пересування місії з боку підтримуваних Росією збройних формувань у районах на південь від Донецька й на неконтрольованій ділянці україно-російського державного кордону».

«Ці систематичні обмеження створюють «сліпі» місця для СММ з метою приховати факти на місцях. Ми засуджуємо постійні атаки й заглушування технічних засобів СММ, зокрема БПЛА малого й середнього радіуса дії, що насамперед мало місце в низці випадків у непідконтрольному уряду районі Азова», — зазначається в заяві.

У Євросоюзі також повідомили, що Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ має бути забезпечено безпечний і безперешкодний доступ по всій території України, включно з незаконно анексованим Кримським півостровом і україно-російським державним кордоном.