На знімку: найбільше кукурудзи сіють на Полтавщині, хоча саме в цій області ще в лютому можна було побачити таку картину.

Фото Олега ЗАГОРОДНЬОГО.

Цьогорічні прогнози щодо кукурудзи не надто втішають. За оцінками експертів, урожай качанистої не буде таким щедрим, як минулого року. Хоча посівні площі під культурою в країні плануються не менші, ніж торік — понад 4,6 млн га. Найбільші «плантації» відвели на Полтавщині — 563 тис. га, Чернігівщині — 425 тис., Вінниччині — 400 тис., Черкащині — 383 тис., Кіровоградщині — 379 тис., Сумщині — 371 тис. га. У перші дні травня сіяли королеву ланів високими темпами, зі швидкістю 350—360 тис. га на добу. Нині, з дощами, процес дещо пригальмувався.

Минулого року врожай качанистої перевершив найсміливіші очікування — зі значних, але не рекордних площ зібрано 35 мільйонів тонн, хоча сезоном раніше мали лише 24,7 млн. Левова частка врожаю-2018 прямує на експорт. Майже 25 млн тонн трейдери вже відправили за межі країни. За прогнозами, найближчим часом вивезуть ще 4—5 млн.

За словами експерта зернового ринку компанії «УкрАгроКонсалт» Єлизавети Малишко, в нинішньому сезоні зростанням обсягів відвантажень вітчизняна королева ланів має завдячувати не лише «постійним» покупцям, таким як Китай та Єгипет. Активно беруть нашу качанисту і країни Євросоюзу: Іспанія, Нідерланди, Німеччина, Італія. Аби зрозуміти, що вирощена на українських полях кукурудза приглянулася в об’єднаній Європі, достатньо сказати: за вересень 2018-го — лютий 2019-го її частка в імпорті країн ЄС сягала 67%, тоді як за такий період попереднього сезону була 48%. Тобто, виходить, що дві третини качанистої Євросоюз тепер закуповує у нас, хоча до 45% надходило з Бразилії. Перевага нашого товару — насамперед нижча ціна. Й на зовнішньому, й на внутрішньому ринку найдешевше зерно — з качанистої. Причому торік рентабельність за рахунок рекордної врожайності була досить високою, що спонукає аграріїв продовжувати активно її сіяти. 

Тим часом, за прогнозами, озвученими в Києві під час XVI Міжнародної конференції «Зерно Причорномор’я-2019», виробництво кукурудзи в Україні через можливе зменшення врожайності скоротиться до 29,5 млн тонн, а експорт знизиться до 25 млн.

Суттєво впаде і прибутковість цієї культури. Якщо торік можна було заробити 400 доларів з гектара посівів, то рентабельність кукурудзи врожаю-2019, очікується, не перевищуватиме 150 дол./га. Але, хочеться вірити, реальна ситуація виявиться кращою за прогнози.