Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

На Луганщині обговорили питання організації вступу абітурієнтів з тимчасово окупованих територій та територій лінії розмежування до закладів вищої освіти за спрощеною процедурою.

Міністерство освіти і науки України створило сприятливі умови для осіб цієї категорії. Зокрема, за словами заступника міністра Юрія Рашкевича (на знімку), МОН виділяє для університетів так зване фіксоване замовлення, щоб вони могли прийняти максимальну кількість студентів з непідконтрольних територій. «Щороку кількість таких дітей зростає, — зазначає Юрій Рашкевич. — Торік ми прийняли понад 1,5 тисячі таких абітурієнтів. Для нас дуже важливо, щоб діти з тимчасово окупованих територій мали змогу бути вільними людьми у вільній державі».

Особи, місцем проживання яких є територія проведення ООС, мають право отримати документ про повну загальну середню освіту за спрощеною процедурою на базі освітніх центрів «Донбас — Україна». До вишів області вони вступатимуть за результатами вступних іспитів без сертифікатів ЗНО. Для дітей із «сірої зони» та тимчасово окупованих територій, які оберуть комерційну форму навчання, МОН передбачило можливість переведення на «бюджет» протягом навчального року. До речі, торік через освітні центри «Донбас — Україна» до вишів Луганщини з тимчасовою довідкою вступили 107 абітурієнтів — випускників з непідконтрольної території, із документом державного зразка (за вступними іспитами) — 514.

Освітні центри «Донбас — Україна» працюватимуть з 3 червня до 27 вересня, а прийом документів на навчання за кошти держбюджету завершиться 26 липня.