Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

 

Голова Меджлісу, народний депутат України Рефат Чубаров та заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Днями у Києві в Національній парламентській бібліотеці імені Ярослава Мудрого відбувся скорботний захід до 75-річчя депортації та геноциду кримськотатарського народу, що відзначатиметься 18 травня. Учасники подивилися виставу, вшанували пам’ять жертв примусового переселення. Згадуючи загиблих у ті роки, учасники заходу говорили й про нинішнє складне становище, в якому опинився корінний народ Криму. Акції залякування, штрафи за громадську активність, реальні вироки за вільне висловлення думок у соціальних мережах, переслідування членів Меджлісу, а також дозволеної у світі, але забороненої у Росії релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», зникнення людей й катування — це та реальність, в яку потрапили кримські татари. Й навіть варіантів виходу з неї поки що немає.

Аби підтримати родини політв’язнів, організатори — ГО «Кримська родина. Qіrіm ailesi» — пропонували гостям відвідати благодійний ярмарок сувенірної продукції з національною символікою та книжками (на знімку), взяти участь у розпродажі дитячих робіт та малюнків. «Нині вже 169 дітей залишилися без батьківської опіки», — нагадали вони, закликаючи гостей підтримати родини, які втратили годувальника через репресії на півострові.

Після скорботної частини відбулася презентація книжки історика Гульнари Бекірової «Шлях лідера. Мустафа Джемілєв», що містить програмні ідеологічні й політичні тексти лідера кримських татар, які висвітлюють його політичні погляди та віхи боротьби народу за свої права і повернення на Батьківщину.

До слова, саме у травні минає п’ять років, як Мустафі Джемілєву заборонено в’їзд до Криму. Увесь цей час дисидент, активіст і незмінний моральний лідер кримських татар не може ступити на рідну землю. У травні 2014-го він пішки намагався перетнути адміністративну межу між материковою Україною й Кримом. Назустріч йому вийшли тисячі співвітчизників, але акція була жорстоко придушена російськими силовиками, а Мустафі Джемілєву відтоді заборонили в’їзд на батьківщину.

Серед учасників благодійних заходів у бібліотеці, до речі, були й голова Меджлісу, народний депутат України Рефат Чубаров та його заступник Ільмі Умеров, яким теж фактично заборонено в’їзд на півострів.

Водночас, як наголосили організатори, основною метою заходу було вшанувати пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу. Тож нагадаємо, що ця акція почалася на світанку 18 травня 1944 року. До домівок кримських татар увірвалися солдати НКВС, узяти із собою дозволили мінімум речей. За кілька годин усіх їх, разом із немовлятами, старими, хворими, запроторили до вантажних вагонів і відправили у невідомому напрямку. Вже 20 травня 1944 року заступник наркому внутрішніх справ І. Сєров та заступник наркому держбезпеки Б. Кобулов доповіли, що запланована операція з депортації кримських татар завершена о 16-й годині 20 травня. За півтори доби з півострова вивезли цілий народ — майже 200 тисяч осіб. За даними міжнародних правозахисних організацій, в умовах спецпоселень загинуло 46,2 відсотка кримських татар.