Ми вже писали про спробу послідовників російського олігарха Германа Стерлігова заснувати на Чернігівщині, на кордоні з Російською Федерацією, свої поселення, де б усе було по-домостроєвськи. Себто по-російськи. Адже засновник «слобод» Герман Стерлігов не тільки обстоює принципи допетровської Московії (приклад — написи на стовпах навколо слободи «Бабам заходить в юбках!»), а й принцип відсутності українського народу. Відкрито — і в книгах, і в телепередачах — він обстоює принцип (дослівно): «Считаю руський и украинский народ единым народом».

Щойно, як він сам написав на своїй сторінці у Фейсбуці, він звернувся до новообраного Президента України Володимира Зеленського із проханням надати йому українське громадянство. І жити хоче саме на Чернігівщині, де вже були його прихильники, що їх ледве позбулися за допомогою спецслужб. При цьому привід у нього суто «господарський»: «Хочу використати старовинний покинутий погріб в одному із сіл Чернігівської області для зберігання та витримки твердих сирів із сирого молока, надоєного вручну...». Зарізати ягня для витримки сиру у його шлунку він планує власноруч. Також запевняє, що сир новообраному Президенту України сподобається.

При цьому відмовлятися від російського громадянства Герман Стерлігов не планує. Він і не знає законів України, що забороняють подвійне громадянство. Та й для чого їх знати, якщо ми з росіянами — «один народ»? До речі, раніше він просився в терористичне утворення — «Луганську Народну Республіку», висловлюючи навіть готовність піти в збройні формування «для защиты свого русского отечества с оружием в руках». Проте навіть туди його не прийняли...

Між іншим, обіцяного його прихильниками відродження сіл на кордоні з РФ так і не дочекалися місцеві жителі — побачили тільки зайняття гектарів землі за сприяння районної влади, яка тут не міняється з часів президентства Леоніда Кучми.