Мета документа — підвищити ефективність функціонування залізничного транспорту та створити умови для розвитку конкурентного середовища на ринку залізничних перевезень з урахуванням основних вимог законодавства ЄС.

Законопроектом пропонується визначити правові, організаційні та соціально-економічні засади функціонування залізничного транспорту України. Для цього, зокрема, передбачається допуск приватних перевізників для надання послуг із перевезення залізничним транспортом, відокремлення діяльності оператора інфраструктури та перевізника. А також запровадження вільних тарифів на перевезення, збереження державного регулювання тарифів на обов’язкові послуги доступу до інфраструктури залізничного транспорту загального користування та послуги, що надаються суб’єктами, які займають монопольне (домінуюче) становище. Водночас пропонується змінити систему державного управління на залізничному транспорті.

Проектом також пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Земельного кодексу, законів України «Про транспорт», «Про природні монополії», «Про управління об’єктами державної власності», «Про охоронну діяльність», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

За наслідками обговорення члени комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект № 9512 за основу з урахуванням пропозицій депутатів, озвучених під час засідання.

Головне науково-експертне управління також не заперечує проти прийняття законопроекту в першому читанні. Водночас із приводу його окремих положень управління висловило міркування, які можуть бути враховані під час подальшого доопрацювання законопроекту.