Фото ФФУ.

Футбол. Сьогодні на «Славутич-Арені» відбудеться особливий фінальний матч Кубка України, котрий увійде в історію. Вперше його прийматиме Запоріжжя, і вперше у головному кубковому поєдинку участь візьме команда не з вищого дивізіону українського чемпіонату. О 21:00 на поле вийдуть «Шахтар» (Донецьк) та «Інгулець» (Петрове).

«Гірники», котрі володіли призом 12 разів, на шляху до фіналу переграли донецький «Олімпік» (3:2), здолали в серії післяматчевих одинадцятиметрових київське «Динамо» (1:1, за пенальті — 4:3) і в півфіналі перемогли «Дніпро-1» (2:0).

Щодо іншого фіналіста, то «Інгулець» вибив з кубкового турніру «Колос» з Ковалівки (1:0), «Мир» з Горностаївки (3:0), «Маріуполь» (3:1), львівські «Карпати» (1:1, за пенальті — 5:4) і луганську «Зорю» (2:1).

Хто фаворит зустрічі? Відповідь ніби лежить на поверхні: з одного боку виступає чинний чемпіон і незаперечний лідер нинішнього турніру УПЛ, а з другого — середняк Першої ліги. Але, як відомо, кубкові змагання мають свою специфіку. І в історії траплялися різні дива та несподіванки.

Сам вихід сільської команди до фіналу — вже величезне досягнення. Але недарма кажуть, що апетит приходить під час їди. Останню репетицію перед поєдинком у Запоріжжі «Інгулець» провів удома. В матчі чергового туру змагань Першої ліги він мінімально переміг київський клуб «Оболонь-Бровар» — 3:2. Команда з Петрового нині посідає сьоме місце (39 очок). У киян — 43 очки і п’ята позиція в турнірній таблиці.

Наставник «Інгульця» Сергій Лавриненко розповів, як його команда готувалася до кубкового фіналу.

«Ми розуміємо, з командою якого рівня граємо. «Шахтар» — багаторазовий володар Кубка і чемпіон країни. Розуміємо силу цього суперника, але готувалися і налаштовувалися. Основний аспект — психологічна підготовка. У нас немає досвіду виступів із таким суперником і в такій атмосфері, яка буде на фіналі. Важливий статус цього матчу, для нас це вже хвилюючий захід. Зустріч о дев’ятій вечора, повні трибуни, думаю, основним моментом є те, щоб хлопці були більш-менш спокійні в такій ситуації», — пояснив Сергій Лавриненко.

Зрозуміло, що серйозно готувався до головної кубкової баталії й «Шахтар». Усі основні гравці готові до важливого іспиту. Навіть півоборонець збірної України і «Шахтаря» Марлос після тривалої перерви, пов’язаної з операцією і відновленням, уже активно включився в роботу і тренувався в загальній групі. Втім, найімовірніше, ми його не побачимо в стартовому складі.

***

Провести цей матч довірили досвідченому столичному рефері Євгену Арановському (на знімку). Його асистенти — кияни Сергій Приступа і Євген Петраков, четвертий арбітр — Максим Козиряцький (Запоріжжя), резервний асистент арбітра — Володимир Висоцький (Запоріжжя), спостерігач арбітражу — Андрій Шандор (Львів).

***

Трансляцію запорізького фіналу наживу вестимуть телеканали «Україна» і «Футбол 2».