Великий Михайло Ломоносов пророкував, що «могутність Росії приростати Сибіром буде». Це пророцтво він зробив, опираючись навіть на ті вбогі в ті часи геологічні дані про вміст сибірських надр. Час блискуче підтвердив цю думку великого вченого. Керівник царського уряд П. Столипін теж чудово знав про багатства земель, що лежать на схід від Уралу, і тому всіляко сприяв освоєнню цього краю, переселяючи туди населення з Центральної Росії.

Однак більшовики по-своєму вирішували це питання. Позбавивши сибіряків пільг, вони сприяли спустінню краю. Особливо активно процес збезлюднення Сибіру відбувався в останні 30—40 років — населення краю катастрофічно скорочувалося. Сьогодні, за офіційним даними, на квадратний кілометр тутешньої території припадає лише дві людини, тоді як у розвинених країнах рахунок іде на сотні людей. Лише останніми роками кремлівські правителі схаменулися, бо порожніючий Сибір обертається великими економічними й соціальними втратами. Але людей, що виїхали звідти, вже не повернеш, а чекати, коли населення виросте природним шляхом, доведеться десятиліття. Тому було прийнято програму заселення Сибіру й Далекого Сходу. Людей почали туди заманювати, обіцяючи кожному хліборобові безплатно кілька гектарів вільної землі.

І в Донбасі на територіях «ДНР» і «ЛНР» спрощеним отриманням російського громадянства й пропозицією переселитися до Росії. Але, звісно, не в Москву та Санкт-Петербург, а кудись у глибинку. А глибинка відомо де — далеко за Уралом. У Думі вже лунають голоси депутатів, які пропонують за рахунок міграції з України поповнити населення Сибіру й Далекого Сходу. Невідомо, чим обернеться ця авантюра, але населення Донецька схвильоване. І це зрозуміло: переїхати до іншої країни — це не на сусідню вулицю й навіть не в сусіднє місто. На це потрібні вагомі причини, а не така брехлива нісенітниця, яку віщають по телебаченню російська й місцева пропаганда.

Одно слово, поки що невідомо, чим закінчиться чергова путінська авантюра, з усього видно, що розмови так розмовами й залишаться. Сибір не приросте Україною, оскільки, як кажуть у народі, дурнів нема.

Донецьк.

Мал. Вадима ЧЕМЕРИСА.