Одним із результатів медичної реформи має стати значне зниження так званих неформальних платежів, названих у народі «благодійними внесками». Згідно з проведеними розрахунками, після завершення реформи (до 2021-го) рівень приватних витрат громадян на охорону здоров’я (неформальних та офіційних) становитиме 24,2 відсотка від загальних витрат на це в країні — так само, як у Польщі.

Але такі перспективи залишаються справою віддаленого майбутнього. Нині ж, за інформацією Міністерства охорони здоров’я, неформальні платежі становлять майже 51,5 відсотка всіх витрат галузі.

Про необхідність їх сплати у медзакладах знає, напевно, кожен, хто хоча б раз у своєму житті звертався по медичну допомогу. Чи не найголовніша причина цього явища — у значному розриві між державними гарантіями безплатного надання медичної допомоги населенню та їх фінансовим забезпеченням. В умовах нестачі державного фінансування частина витрат на медичні потреби покривається за рахунок особистих витрат громадян.

Саме тому подолання хаотичності та неконтрольованості у зборі з пацієнтів коштів є важливим компонентом реформування медицини.

Аби зробити процес збору благодійних внесків прозорим, МОЗ зобов’язало заклади охорони здоров’я звітувати про зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб.

Зокрема, з 1 січня 2018 року медзаклади повинні щоквартально інформувати про зібрані кошти та напрями їх використання: на території медзакладу у загальнодоступному місці, наприклад, на дошці оголошень; на веб-сайті медзакладу, якщо такий є; на веб-сайті обласного департаменту чи управління охорони здоров’я. Пацієнти мають право знати, скільки коштів зібрано конкретним медичним закладом і на які потреби — ліки, витратні матеріали, медичні вироби тощо — їх витрачено.

Дослідження, проведене експертами Громадської організації «Центр суспільних дій «Сівітас» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», показало, що лише десять з двадцяти семи новостворених комунальних некомерційних підприємств Рівненської області, які надають первинну медичну допомогу, офіційно отримували у 2018 році благодійні пожертви від фізичних та юридичних осіб. Це Центр первинної медико-санітарної допомоги «Ювілейний» Рівненської міської ради (в грошовій формі — 27 тис. грн; у натуральній формі (товари і послуги) — 51,5 тис. грн); Центр первинної медико-санітарної допомоги «Центральний» Рівненської міської ради (в грошовій формі — 21,8 тис. грн; в натуральній формі (товари і послуги) — 727,7 тис. грн); Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради (в грошовій формі — 35,5 тис. грн; в натуральній формі (товари і послуги) — 2,7 тис. грн); а також медичні заклади первинної допомоги у районах: Здолбунівський (в грошовій формі — 1,4 тис. грн; в натуральній формі (товари і послуги) — 34 тис. грн); Рокитнівський (в натуральній формі (товари і послуги) — 220,2 тис. грн); Радивилівський (в грошовій формі — 9 тис. грн); Малолюбашанський (в грошовій формі — 1,97 тис. грн); Костопільський (в грошовій формі — 74 тис. грн, в натуральній формі (товари і послуги) — 430,9 тис. грн); Дубровицький (в грошовій формі — 8,04 тис. грн; в натуральній формі (товари і послуги) — 4 тис. грн); Деражненський (в грошовій формі — 24,9 тис. грн; в натуральній формі (товари і послуги) — 110,7 тис. грн).

Медзаклади витрачають додатково залучені позабюджетні кошти переважно на задоволення поточних потреб: пально-мастильні та будівельні матеріали, господарчі, продовольчі, канцелярські товари тощо.

Лише два заклади первинної допомоги з двадцяти семи мають власний внутрішній порядок отримання таких позабюджетних надходжень. Це комунальні неприбуткові підприємства «Деражненська районна лікарня об’єднаної територіальної громади» Деражненської сільської ради та «Центр первинної медичної допомоги» Костопільської районної ради.

Володимир ЗИЛЬ,

голова Громадської організації «Центр суспільних дій «Сівітас».