Використати спогади родин кримських татар про сталінську депортацію в театральній виставі — така мета проекту, презентованого у Вінниці активістами, які співпрацюють з вимушеними переселенцями з Кримського півострова. Захід приурочили до 75-х роковин примусового виселення корінного народу Криму з півострова.

Ініціатором стала вінничанка Таїса Гайда. Вона — одна з тих, хто активно допомагав обживатися переселенцям на новому місці і продовжує підтримувати їх нині. Каже, під час спілкування з кримськими татарами неодноразово доводилося слухати спогади про те, як депортували їхніх батьків, дідусів і бабусь.

— Душею відчула, що це невигойна рана всього кримськотатарського народу, — розповіла «Голосу України» Таїса Гайда. — Від деяких фактів кров холоне в жилах. Подумалося, чому б ці спогади не озвучити на загал. Так виникла ідея підготувати театральну виставу.

За словами пані Таїси, реалізацію проекту вже розпочато. Підібрали групу студентів історичного факультету Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського, які записують спогади переселенців про те, як саме торкнувся той страшний час їхніх родин. На основі зібраного матеріалу Таїса Гайда напише сценарій. Згоду на постановку вистави надала знана режисерка Галина Джикаєва. Це буде перша вистава молодіжного документального театру «Кримські татари: коли ми повернемося...»

Проект презентували у вінницькому молодіжному центрі «Квадрат» за участю заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

— У 2014 році в Криму відбулася масова зрада, — зазначив він. — Колаборантами стала переважна більшість українських військовослужбовців, працівників прокуратури, СБУ. Вони зрадили присязі, яку давали українському народу, і стали працювати на окупантів.

Нагадую це для того, аби влада звернула особливу увагу на такі регіони, як Харків, Дніпро, Одеса, щоб там не повторилося подібне.

Підготовлену виставу планують показати в тих областях, де нині проживає найбільше кримськотатарських переселенців. Прем’єра відбудеться у Вінниці. Нині тут нараховується майже тисяча кримських татар.

Фото: vlasno.info