Фото із сімейного альбому родини Регушів.

Кожне свято для родини Василя та Ганни Регушів із села Глушків Городенківського району є нагодою вдягнути вишиванки. Їх тут мають по декілька кожен: від найстарших — Василя Петровича та Ганни Василівни до найменшого — дворічного Данилка. Пристала до сімейних традицій навіть Аліса — столична дружина студента-медика Василя-молодшого.

Його сестра Наталія Марінова розповідає, що в селі така традиція поширена. У вишиванки вдягаються до церкви, дефілюють на державні та релігійні свята. Вважається за честь і до шлюбу йти в народному вбранні. Попри мінливу моду, такі звичаї передаються із покоління в покоління.

Прабабуся Наталії Параска Регуш вишивала до глибокої старості. Мала добрий зір, то з бібліотеки приносили їй книжки. Любила всілякі мистецькі альбоми. Своє захоплення передала молодшим.

Родина Регушів відома на Прикарпатті. Мистецька палітра багата. Василь Петрович різьбить по дереву, займається коренепластикою. Та ще й пише вірші, видав поетичну збірку. Онука Даринка також має поетичний дар.

Захоплення старійшини поділяють зяті та внуки. А дочки більше вдалися в маму. Багаті на красу місцеві ботанічні заповідники надихнули їх на флористику. Жодна мистецька виставка в Городенківському районі не обходиться без їхніх декоративних виробів. Для Наталії Гаврилюк та Олександри Яремчук то стало сімейним бізнесом.

Мистецький фах обрала й Наталія-молодша. В Косівському училищі декоративно-вжиткового мистецтва освоїла ще ткацтво. Продовжила навчання в інституті вже за напрямком «монументальний живопис». Там же познайомилася із майбутнім чоловіком Орестом Маріновим, що вивчав художню обробку шкіри. Молоде подружжя має трьох синів: Іллю, Лесика й Данилка. Хлопці придивляються до батьків, то й собі долучаються до мистецтва. Старші заохочують: треба ж плекати традиції.

Мистецькі вироби родини Регушів упізнають за брендами «Візерунки Покуття» та «Горошок — Бобошок». Останній є ще одним мистецьким напрямом — створення прикрас. Як і над вишиванками, мудрують усі гуртом. Коралі добре пасують до такого вбрання. А ще — вишукані Орестові авторські сумки. Краса!

Івано-Франківська область.