На знімку: посол України в Чехії Євген Перебийніс, депутат Парламенту Чеської Республіки Павел Жачек, автор експозиції Олександр Клименко, депутат Парламенту Чеської Республіки Радек Злесак (зліва направо).

Фото автора.

13 травня у галерейному просторі Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки відбулося відкриття фотовиставки «Невідома війна в центрі Європи». На ній представлено знімки військового фотокореспондента газети «Голос України» Олександра Клименка.

Виставка відбувається під патронатом депутатів з міжпарламентської групи дружби «Чеська Республіка — Україна» Радека Злесака та Павела Жачека, посла України в Чехії Євгена Перебийноса та за сприяння Національного музею історії України в Другій світовій війні.

Фотороботи Олександра Клименка відображають епізоди бойового і побутового життя українських бійців на фронті та кадри прифронтової зони: артилерійські залпи, окопи, бліндажі, кров на бинтах, зруйновані бібліотеки й сільські садиби, а також нескошені лани пшениці й соняшників як символ безжального часу війни, що не шкодує нікого. Представлено роботи за всі роки війни, від самого початку, в 2014 році, й аж до найсвіжіших фотографій, зроблених кілька місяців тому.

Депутат Парламенту Чеської Республіки Радек Злесак, один з ініціаторів виставки, пояснив, що основна мета цього проекту — розповісти про бойові дії, що вже п’ять років тривають у кількох сотнях кілометрів від кордонів ЄС, розбурхати чеське суспільство, яка воліє не помічати цієї війни в центрі Європи.

Депутат Павел Жачек зазначив, що ця виставка ще раз має засвідчити повну підтримку України з боку чеських парламентаріїв у питанні відстоювання своєї територіальної цілісності та суверенітету. «Кожна країна — й Україна не виняток — має право самостійно обирати шлях розвитку в майбутньому. Ми засуджуємо російську агресію проти України й анексію Криму і бажаємо Україні миру й свободи», — наголосив Павел Жачек.

«Кожен журналіст має бути об’єктивним, однак складно зберігати відступ і мати холодне серце, коли йдеться про війну у власній країні. Ця війна не стала для Олександра Клименка ще однією війною з багатьох, і ця надзвичайна емоційність відчувається у його роботах і передається глядачеві», — прокоментував експозицію посол України в Чехії Євген Перебийніс.
Фотограф Олександр Клименко справді не новачок у воєнній фотожурналістиці. Протягом двадцяти п’яти років він був свідком багатьох миротворчих операцій ООН у країнах, де проходили службу українські військовики — екс-Югославії, на Близькому

Сході, в Африці. «Для мене стало найсильнішим потрясінням, коли 2 травня 2014 року під Слов’янськом збили два наші вертольоти МІ-24. Тоді загинуло п’ять українських льотчиків, з якими я до цього побував у країнах Африки, де відбувалися різні військові конфлікти. Аж доки їх не збили на рідній землі». І сам Олександр неодноразово наражався на небезпеку в різних війнах по всьому світу, однак поранення отримав у Києві, на вулиці Грушевського 19 січня 2014 року.

«Ця виставка про війну. Туди дуже просто доїхати зі столиці України швидкісним потягом за шість годин. Я б назвав цей поїзд «Київ — війна». Можливо, ця виставка жорстка. Але така й сама війна, що руйнує життя цілого покоління. Я намагався показати цей трагізм сучасної історії моєї країни. І героїзм солдатів. Я не міг бути одночасно в усіх точках на карті бойових дій. Це не енциклопедія нашої війни. Тут показані місця, де я сам був, і люди, яких сам бачив», — розповідає про свій проект фоторепортер Олександр Клименко.

Виставка триватиме до 30 травня.