Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Х’юг Мінгареллі дали спільний брифінг. Присвятили його Дню Європи, який у нашій країні відзначають уже всімнадцяте.

«Протягом останніх п’яти років Президентом Петром Порошенком, урядами Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана, а також Верховною Радою спільно з партнерами із ЄС зроблено дуже багато для втілення європейських реформ у нашій країні», — зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради. Особливо вона відзначила комітет, який у законодавчому органі влади займається питаннями європейської інтеграції, а також віце-прем’єра Іванну Климпуш-Цинцадзе. Спільними зусиллями із 57 законопроектів, визначених у нашій дорожній карті на шляху до вступу в Євросоюз, уже вдалося розглянути 28, заявила політик. Вісім із них стали законами. Але попереду ще велика робота, зауважила І. Геращенко і наголосила на важливості реформи самого парламенту. Одним із ключових пунктів цих системних змін, за її словами, має стати посилення ролі євроінтеграційного комітету. Із такою думкою погодилися й члени комітету, які також були присутні на брифінгу.

Зусилля, яких докладають наші уряд, парламент та громадянське суспільство для скоординованої імплементації Угоди про асоціацію, є дуже визначними, зазначив Х’юг Мінгареллі. Завдяки такому інституційному спрямуванню вдалося досягнути координації роботи віце-прем’єра, урядового офісу та парламентського комітету, які займаються питаннями європейської інтеграції. «Ми побачили, що мета набуття членства в ЄС та НАТО вже відображена в Конституції, — сказав Х. Мінгареллі. — І хотіли б заохотити керівництво країни продовжувати цей шлях. Ми побачили перші результати дії Угоди про асоціацію. Передусім, з економічної точки зору та в питаннях інтеграції до єдиного ринку ЄС. Ми змогли поглибити нашу співпрацю завдяки енергетичному додатку до угоди».

Представник Євросоюзу повідомив, що вже підписав листа на ім’я Голови Верховної Ради, в якому міститься перелік ключових законопроектів, надзвичайно важливих для імплементації Угоди про асоціацію. Один із них стосується парламентського комітету з питань євроінтеграційної політики. Водночас він пообіцяв, що Євросоюз докладатиме ще більше зусиль для того, щоб допомагати українській стороні ефективніше виконувати Угоду про асоціацію.