Футбол. Кубок України. Фінальний матч. 15 травня.

«Шахтар» (Донецьк) — «Інгулець» (Петрове, Кіровоградська область). 4:0. Голи: Тете, 28, 39, Мораес, 45+1, Соломон, 64.

«Шахтар»: Шевченко, Болбат, Кривцов, Матвієнко, Ісмаїлі, Патрік, Антоніо, Тете (Нем, 72), Віктор Коваленко (Соломон, 61), Тайсон, Мораес (Кайоде, 62). Тренер — Паулу Фонсека.
«Інгулець»: Ситников, Запорожець, Клименко (Кучеренко, 68), Мішуренко (Січінава, 35), Ілля Коваленко, Павлов, Балан, Щедрий (Козак, 83), Ковальов, Лупашко, Синєгуб. Тренер — Сергій Лавриненко.

Рефері — Євген Арановський (Київ).

Запоріжжя. «Славутич-Арена». 9 500 глядачів. 21 градус.

Дива не сталося. Хоча лідер чемпіонату УПЛ, знаючи реальну силу суперника, все одно поставився до нього серйозно і з повагою.

Варто, либонь, ще раз наголосити на тому, що сам факт виходу до фіналу команди з Першої ліги — величезне досягнення. Раніше жодному з «братів менших» подібного не вдавалося. Отож «Інгулець» уже увійшов в історію українського футболу.

У середині тайму «гірники» нарешті реалізували свою велику перевагу і відкрили рахунок.

Тайсон пробив з-за меж карного майданчика суперника, але удар у нього не вийшов. Однак у потрібному місці опинився Тете і виправив ситуацію, переправивши м’яч у ворота.

Ще раз про себе Тете нагадав незадовго до перерви. Він оформив дубль, влучивши у порожній кут після бездоганного флангового прострілу Ісмаїлі.

Але на цьому донеччани не заспокоїлися і вже в компенсований час довели перевагу до трьох м’ячів. Тоді гравці «Інгульця» захопилися атакою і не встигли повернутися до оборони.

Після перерви «Шахтар» продовжив нарощувати перевагу, піймавши, як то кажуть, кураж. Вдало включився у гру Соломон, котрий вийшов на заміну. Ізраїльтянин ефектним ударом з лінії карного майданчика встановив остаточний рахунок.

Отже, «Шахтар» став 13-разовим володарем призу.

***

Результат фінального матчу Кубка України визначив не тільки володаря трофея, а й вплинув на єврокубкову заявку України на євросезон 2019/20.

Як відомо, наша квота передбачає пряме місце в груповому етапі Ліги Європи для володаря національного Кубка. Але «Шахтар», який виграв приз, гарантував собі місце в Лізі чемпіонів через чемпіонат. Тому пряма путівка на груповий етап Ліги Європи відходить до бронзового призера турніру УПЛ (нині третьою йде «Олександрія»).

Також відомо, що п’яте місце турнірної таблиці теж стане єврокубковим — його власник стартує з другого раунду кваліфікації Ліги Європи (четверте місце УПЛ — з третього).

Фото ФФУ.