Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з Українським державним науково-дослідним інститутом проектування міст «Діпромісто» імені Ю. Білоконя завершили розроблення законопроекту «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». За задумом його розробників він має вирішити максимальну кількість проблемних організаційних питань процесу реконструкції кварталів застарілого житла. Зокрема, законопроект:

* враховує можливість здійснення реконструкції застарілого житла різної поверховості, а не лише 5-поверхівок;

* визначає замовниками проектів реконструкції виконавчі органи сільських, селищних та міських рад;

* розширює перелік можливих джерел фінансування проектів;

* визначає алгоритм прийняття рішення щодо реконструкції або знесення;

* удосконалює процедуру видачі компенсації власникам застарілого житла;

* передбачає різні можливі варіанти відселення жителів під час реконструкції, максимальну відстань, на яку відбуватиметься відселення, та інші питання.

Нагадаємо, що в Україні діє Закон «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» (прийнятий 22 грудня 2006 року), який реалізувати на практиці досі не вдається. Наприклад, він містить норму щодо обов’язкової згоди 100% мешканців будинку на проведення майбутньої реновації. Отримати 100-відсоткову згоду власників (наймачів) квартир старих будинків майже неможливо. Також проблемними залишаються механізм видачі компенсації, визначення джерел фінансування та багато інших організаційно-правових аспектів.

Розроблений законопроект планують найближчим часом спрямувати на розгляд та погодження зацікавленими центральними органами виконавчої влади.