На знімку: такий вигляд нині має костел у селі Іванів, де планують облаштувати Музей чотирьох поетів.

Фото з соціальних мереж.

Ідею створення Музею чотирьох поетів, уродженців села Іванів Калинівського району, підтримала Вінницька обласна державна адміністрація, осередок Національної спілки письменників України та керівництво Іванівської об’єднаної територіальної громади.

Знаний український письменник-сатирик Олег Чорногуз, який протягом останніх років проживає у рідному селі Іванів, разом зі своїм земляком Ігорем Лановим, заступником голови ОТГ, істориком за фахом, ініціювали створення Музею чотирьох поетів. Вони творили у різні часи і різних містах, але народилися в Іванові.

— На вірші нашого земляка Стефана Вітвіцького написав немало романсів геніальний Шопен, — каже Ігор Лановий. — Станіслав Холоневський товаришував з Адамом Міцкевичем. Творами Віталія Березінського та Олега Чорногуза зачитуються сучасники.

Створити музей планують у костелі Зачаття непорочної Діви Марії, збудованому у селі у 1780 році графом Холоневським, родичем згаданого поета Станіслава Холоневського. На наступний рік після завершення будівництва його поріг переступав польський король Станіслав Август Понятовський. У середині травня нинішнього року у костелі відновили службу віряни місцевої римо-католицької громади. Будівля поступово ремонтується і повертається до життя.

Для Музею чотирьох поетів ОТГ відвела колишню камінну залу, розташовану на другому поверсі монастирського приміщення, що впритул прилягає до костелу.

Заступник голови Вінницької облдержадміністрації Олександр Крученюк, один з тих, хто підтримав ідею створення музею, під час перебування в Іванові наголосив на необхідності розвитку туристичної інфраструктури. В одному з найстаріших сіл краю і сусідніх населених пунктах є на що подивитися — залишки старовинної фортеці, унікальна архітектура будівлі залізничного вокзалу, палац, меморіальний комплекс «Бабин Яр». На території громади збереглися традиції давніх гончарів, організовують фестивалі майстрів народного мистецтва, широкої слави зажили «Іванівські вечорниці». Тут готують смачну домашню ковбасу, яку продають на ринках Вінниці, Києва й Одеси.

До речі, Вінницька обласна письменницька організація започаткувала конкурс на кращий сатиричний твір імені Олега Чорногуза. Участь у ньому можуть брати майстри слова не лише з області. Приймаються твори з інших регіонів держави, а також з-за кордону.

Вінницька область.