Фото автора.

В обласному центрі вишиванку в її «іменний» день одягнув навіть Іван Мазепа (на знімку). А допомогли видатному гетьману в цьому активісти місцевого осередку ВО «Свобода».

За словами його керівника, депутата міськради Юліана Матвійчука, ідею вдягати пам’ятники у святкові дні полтавські свободівці позичили у львів’ян. І протягом двох тижнів працювали над її втіленням. Спочатку, як і належить, зняли мірки та придбали тканину. Останньої знадобилося немало. Адже ширина сорочки сягає трьох метрів. Шила її мати Юліана, свободівка Людмила Матвійчук.

Однак загалом над створенням вишиванки, яку треба було ще оздобити, працювало з десяток патріотично налаштованих однодумців. Свою вишивку вони поки що... намалювали пастеллю й олівцями. Та до наступного Дня вишиванки хочуть, озброївшись голками й нитками, обійтися без імітації. Бо вдягати бронзового гетьмана на Соборному майдані у знакову для кожного українця одежину планують щороку.

Сотні полтавців і гостей міста фотографувалися, робили селфі з «вишиваним» Іваном Мазепою. Гетьманом, який ще понад три століття тому робив усе для того, щоб українці вдягали свої вишиванки, а не чужі косоворотки...