За останній тижневий період інтенсивність завдавання вогневих ударів з боку російських окупаційних військ по українських позиціях і населених пунктах на підконтрольній Києву території трохи зросла. Так, за добу (дані штабу ООС на 17.05) противник 13 разів відкривав вогонь, використовуючи, зокрема, заборонене Мінськими домовленостями озброєння. А вчора рано-вранці у житловий будинок міста Золоте Попаснянського району Луганської області «прилетів» ворожий реактивний снаряд. Про це повідомив глава Національної поліції України Сергій Князєв.

За даними групи «ІС», за останній тиждень найінтенсивніші вогневі удари завдавалися противником по позиціях українських військ у районі населених пунктів: Станиця Луганська, Кримське, Луганське, Золоте, Новолуганське, Новотошківське, Красногорівка, Павлопіль, Новотроїцьке, Верхньоторецьке, Новоолександрівка, Зайцеве, Авдіївка, Новотроїцьке, Богданівка, Троїцьке, Новозванівка, Піски, Новомихайлівка, Кам’янка, Мар’їнка, Талаківка, Старогнатівка, Гранітне, Чермалик, Гнутове, Лебединське, Опитне і Широкине. При цьому командування окупаційних формувань продовжує вживати заходів з маскування та приховання пересувань своєї військової техніки та підрозділів. По суті, окупанти створюють поблизу першої лінії цілу мережу прихованого базування для тих зразків озброєння та військової техніки, які мають бути відведені й зберігатися на підконтрольних ОБСЄ майданчиках, визначених згідно з положеннями Мінських угод.

Для того щоб міжнародні спостерігачі не виявили замасковані позиції, гібриди «відлякують» нібито випадковими обстрілами представників місії від цих районів...

Як розвиватиметься ситуація на сході нашої країни надалі, чи очікувати загострення гарячої фази й що зміниться у зв’язку зі зміною куратора Кремля на Донбасі? Йдеться про заміну Владислава Суркова на нещодавно відкликаного з Білорусі колишнього російського посла, пов’язаного із ФСБ РФ, Михайла Бабича. На думку військового оглядача, координатора «ІС» Юрія Каріна, це призначення підтверджує тезу про прагнення Москви закрити досить дороге для РФ «українське питання» уже цього року. Однак ротація кураторів Путіна над ОРДЛО, на думку експерта, це лише один із гібридних ходів у тиску на Україну. Зокрема, таким чином Кремль «прощупує» новообраного Президента України Володимира Зеленського.

Росія навряд чи застосовуватиме нині свою тактику «примусу до миру війною». У хід піде політика «м’якої сили» — ставку буде зроблено на дестабілізацію ситуації передусім у регіонах, де населення найбільш дезорієнтоване російською пропагандою, вважає Юрій Карін. І заяви Москви про видачу паспортів РФ для громадян українських окупованих територій, а також розмови про автономію угорців у Закарпатті вже говорить про оновлену версію «руської весни».

«Це, природно, ідеальна ситуація для російських спецслужб, для реалізації гібридних сценаріїв. Від радикального, зі створення нових «народних республік», до досить мирного, з проведення до парламенту проросійської більшості з подальшим урізуванням президентських повноважень», — каже експерт.

Фото: npu.gov.ua