Фото надано Університетом «Україна».

Днями на базі Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» під патронатом депутата Європейського парламенту Марека Плюри відбулася Міжнародна конференція щодо супроводу дітей з інвалідністю та підтримки їхніх родин «Кращий старт».

«Співавторами» конференції виступили особисто депутат Європейського парламенту Марек Плюра та сім державних та громадських організацій і установ, зокрема, Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України, Всеукраїнська громадська організація «Консорціум закладів післядипломної освіти» та Варшавська Вища школа педагогічних наук.

Цільова аудиторія конференції — наукові, науково-педагогічні, педагогічні, медичні, соціальні працівники, представники громадських організацій, які забезпечують супровід, реабілітацію, підтримку дітей з особливими потребами в Україні та Польщі, а також здійснюють підготовку фахівців зі спеціальної освіти.

Президент Відкритого міжнародного університету розвитку людини, академік Петро Таланчук у вітальному слові до учасників конференції наголосив на важливості об’єднання зусиль фахівців різних країн задля покращення життя дітей з інвалідністю, створення максимально комфортних умов для їхнього розвитку.

«Все, що дає змогу людині спокійно жити, а це такі галузі, як медицина, освіта, економіка, працює на безпеку країни, — наголосив у своєму виступі депутат Європейського парламенту Марек Плюра. — У рамках Міжнародної Конвенції щодо прав осіб з інвалідністю окреслено п’ять основних завдань, які має виконати Євросоюз, а саме: збільшення можливостей інклюзії на залізниці, у транспорті; зміна робочих місць для людей з інвалідністю; створення максимальних умов для повноправного життя; збільшення демократичних можливостей, бо такі люди повинні мати доступ до суспільного життя і ми маємо заохочувати людей із інвалідністю до активності. Проте найважливішим завданням є освіта. Від кожного вчителя залежить, щоб дитина з інвалідністю не почувалася обділеною серед ровесників. Перші чотири завдання в недалекому майбутньому буде втілено в життя, а от реалізація п’ятого, найважливішого, залежить виключно від навчальних закладів».

Університет «Україна», на думку пана Марека, — найкращий приклад того, як необхідно створювати умови для повноцінного навчання студентів з інвалідністю.

З цікавістю учасники конференції слухали доповідь учителя-методиста, спеціаліста вищої категорії, директора комунального закладу «Спеціальний навчально-реабілітаційний комплекс І—ІІ ступенів № 2» Харківської обласної ради Лариси Мельнікової. Йшлося про інноваційні підходи до корекційно-освітньої діяльності в спеціальному закладі освіти для дітей з особливими потребами.

Засновник Фундації «Недалеко» Цезарій Бедка розповів про лікування та реабілітацію дітей віком від 3-х до 9-ти років у Польщі коштом Євросоюзу. Програма передбачає також реабілітацію батьків, їх працевлаштування в Польщі, надання житла для родини, безплатної освіти для здорових дітей родини, а також безплатні курси польської мови та безплатна медична опіка. До 1 вересня 2019 року програмою буде охоплено перші 100 сімей із дітьми з інвалідністю.

До неї залучать і дітей з України. Ця конференція відбулася в межах зазначеного проекту, який було ініційовано депутатом Європарламенту Мареком Плюрою, він передбачає участь українських дітей віком від 3-х до 9-ти років з інвалідністю та їхніх родин. Вони отримають опіку, реабілітацію й соціалізацію. Батьки та опікуни матимуть змогу працювати, отримуючи кошти для забезпечення родин. Проект реалізовуватимуть у польських містах Варшава, Познань, Хожув, Пьотркув Трибунальський, Ґостинін, Ґданськ, Краків. Кожна людина з інвалідністю має почуватися повноправним членом суспільства, впевнені його ініціатори.

Київ.