Фото автора.

У Чернівцях вийшла графічна біографія письменниці Рози Ауслендер «Життя у слові», яку написала літературознавець і перекладач, дослідниця життя і творчості німецькомовної письменниці родом із Буковини. Авторка Оксана Матійчук є головою ГО «Українсько-німецьке культурне товариство» при Центрі Gedankendach.

Ілюстрації виконали Олена Старанчук і Олег Грищенко в «Pictoric». Проект втілено за сприяння Центру Gеdankendach та Goete-Institut. Усі переклади використаних у тексті цитат із поезій та есе належать Петру Рихлу. Книга містить серію графічних біографій буковинських авторів та авторок, але оскільки минулого року була 20-та річниця з дня смерті Рози Ауслендер, вирішили розпочати серію саме з неї.

Приваблива візуальна складова та простий текст, як зазначає Оксана Матійчук, будуть цікавими для всіх читацьких категорій і вікових, і соціальних — які не готові сприймати занадто академічні тексти. Бо комбінація візуального та текстового форматів допомагає краще запам’ятовувати та утримувати увагу читачів.

Більше про графічну біографію Рози Ауслендер «Життя у слові» і загалом про проект можна було довідатися 14 травня у Літературному целанівському центрі у Чернівцях.

До речі, ще раніше в 2011 році у «Видавництві 21» вийшла книга віршів та прози Рози Ауслендер «Час Фенікса» у перекладах Петра Рихла.

Чернівецька область.